Читај ми!

Нема канцерогеног млека у Србији

Хрватска, Црна Гора и Босна повлаче неке врсте млека из продаје због канцерогених материја. У Србији нема опасног млека, тврде надлежни. У току ванредне контроле.

Са тржишта у Хрватској и Црној Гори повлаче се млека хрватских произвођача "Дукат" и "Виндија", након што је у њима пронађен канцерогени састојак афлатоксин. Босна и Херцеговина забранила је њихов увоз.

У Хрватској је наређено и повлачење туњевине "Риал" због високог нивоа хистамина. Из српског Министарства пољопривреде поручују да у Србију нису увожени ни млеко ни туњевина са спорним материјама.

У хрватским продавницама са рафова се склањају "Виндијино" трајно и стрелизовано млеко са 2,8 одсто млечне масти у паковању од литар, и "Дукатово" трајно млеко са 2,8 одсто млечне масти, у паковању од пола литре и литар. Разлог је, кажу у хрватском министраству пољопривреде, присуство канцерогеног афлатоксина М1.

"Ако говоримо о млеку и афлатоксину у млеку, то је такође средња опасност у малој количини конзумације. Дуготрајном конзумацијом таквог млека, међутим, може доћи до појаве у организму до појаве рака", објашњава Зорица Јурковић из хрватске Агенције за храну.

И у Црној Гори и Босни и Херцеговини из продаје се повлаче штетна млека. Дукатова спорна млека не налазе се на црногорском тржишту.

Спасо Поповић из фитосанитарне управе Црне Горе каже да је наређено уклањање "Вендијано" млека 2,8 и УХТ из магацина малопродајних објеката до добијања резултата анализе.

Славиша Крешталица из Граничне ветеринарске инспекције БиХ каже су у претходна три дана имали око 18 пошиљки које су показале да имају повећану концентрацију афлатоксина. "Те све пошиљке су стопиране", каже Крешталица.

У министарству пољопривреде тврде да у Србији нема млека из Хрватске. Мања количина стигла је, кажу, из Босне и Херцеговине, и у њој није било афлатоксина.

"Националним програмом мониторинга на резидуе апсолутно држимо ствар у својим рукама и пратимо у намирницама анималног порекла афлатоксин и до сада нисмо имали било каквих проблема", каже начелник у Пољопривредној инспекцији Ненад Катанић.

Катанић каже да ће ових дана извршити ванредну инспекцију и код других произвођача млека.

"Сомболед": Не увозимо спорно млеко из Хрватске

Из Националне организације потрошача упозоравају да треба исконтролисати млека и из "Дукатовог" погона у Сомбору.

"Док се то не уради, потрошачи у Србији не могу бити сигурни у оно што пију или једу, јер за нас је то недопустиво, да неко у име свих нас одлучује шта је то контролисао односно шта ће се контролисати", каже председник Националне организације потрошачаГоран Паповић.

У међувремену огласила се и компанија "Сомболед", која саопштава да у Србију не увози спорне производе из Хрватске и да не постоји никаква опасност за потрошаче.

У Хрватској се од данас са рафова склања и туњевина "Риал" увезена са Тајланда, а произведена у октобру прошле године. Разлог је висок ниво хистамина који може представљати ризик за здравље, нарочито за децу и труднице и особе нетолерантне на хистамин, јер изазива алергије.

У српском Министартсву пољопривреде тврде да та туњевина ове године није увезена у Србију. Од произвођача из Тајланда, који производи поменуту туњевину, увезена је једино туна у саламури "К плус - лот 11243", која је у Србију ушла 25. јануара ове године и тада је контролом установљено да хистамина нема.

Из "Агрокора" и "Универ-експорта" поручују да немају ни туњевину ни млеко спорних брендова "Риал" и "Дукат".

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи