Читај ми!

Алкохол, дрога и седативи све раније

Млади људи у Србији све раније пробају психоактивне супстанце, показало је истраживање Института за јавно здравље "Батут". Млади најчешће узимају алкохол, затим следе цигарете, дрога и седативи.

Истраживање Института за јавно здравље "Батут" показало да млади 16-годишњаци користе психоактивне супстанце, пре свега алкохол, цигарете, лекове за смирење, али и дрогу, рекла је Биљана Килибарда из овог института.

Према истраживању, седам од младих узраста 16 година пробало је дрогу канабис, а највећи број њих пробао је ову дрогу једном или два пута, рекла је Килибарда гостујући у Дневнику РТС-а.

"Што се тиче седатива без рецепта лекара и ту је седам одсто младих такође пробало и оно што забрињава је да је овај проценат нешто већи него у другим европским земљама", рекла је Килибарда и објаснила да девојке знатно више користе седативе од младића.

Цигарете је пробало 40 одсто младих старости 16 година, а истраживање је показало да се за већину ученика то заврши на нивоу пробања.

"За 12 до 13 одсто младих се може рећи да су свакодневни пушачи. И овде је просек мањи од оног на нивоу Европе", рекла је Килибарда.

Психоактивна супстанца број један у Србији је алкохол, показало је истраживање које је за циљну групу имало младе узраста 16 година.

"То се јасно види из податка да је девет од 10 младих, старости 16 година пробало алкохол током живота. Наравно овде се не завршава само на пробању. Имамо 30 одсто младих који су, према сопственом исказу, били пијани макар једном у животу", истакла је Килибарда. 

Према њеним речима, наше друштво показује хипер толерантност према коришћењу алкохола.

"Истраживање је показало да су родитељи, према мишљењу младих, толерантнији према коришћењу алкохола, него према коришћењу цигарета", објаснила је Биљана Килибарда.

Она је истакла и да млади људи имају позитивна очекивања од коришћења алкохола и мисле да релативно лако могу да дођу како до алкохола, тако и до цигарета, иако је продаја тих производа малолетницима законом забрањена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи