Читај ми!

Подршка спречавању илегалних миграција

Србија има пуну подршку Велике Британије у испуњавању услова за улазак у ЕУ, рекао британски амбасадор Мајкл Девенпорт на отварању пројекта помоћи српској полицији у борби против илегалних миграција.

Велика Британија подржава проширење Европске уније на све земље Западног Балкана, укључујући и Србију, уз испуњење Копенхашких критеријума, а охрабрује напредак који је Србија постигла у преговорима о приступању, изјавио је британски амбасадор у Београду Мајкл Девенпорт.

Девенпорт је, на отварању твининг пројекта помоћи ЕУ полицији и другим службама Србије у успостављуању система за ефикансо спречавање илегалних миграција, рекао да је потребна боља сарадња у тој области између чланица ЕУ и држава кандидата, јер криминал стално напредује.

Потребно је да Европа буде довољно флексибилна и прилагодљива да би се суочила са свим изазовима у 21. веку, оценио је он и додао да зато његова земља финансира пројекте ЕУ у борби против високотехнолошког криминала, који је посебан изазов.

Девенпорт је поздравио одлуку Владе Србије да јој приоритет буде развој капацитета полиције да се бори против илегалних миграција и трговине људима, као и навабка технике за борбу против високотехнолошког криминала.

Шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер поручио је да ће Србија добити подршку у напорима које предузима у борби против различитих видова криминала, посебно високотехнолошког, јер су то заједнички проблеми које имају и земље чланице ЕУ.

Нови видови криминала, који настају технолошким развојем, посебно злоупотребом интернета, стављају све пред нове изазове и не познају границе, и зато полиције и други задужени за владавину права морају да се прилагоде тој реалности, указао је Дежер.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић је пренео чврсто опредељење Владе Србије да се бори против криминала и корупције на свим нивоима, јер се те појаве, због свог обима, могу окарактерисати као озбиљна претња националној безбедности.

Он је указао и да неконтролисане миграције са собом носе ризик од дестабилизације друштва и државе, а посебно је опасна чињеница да те токове све више контролише организовани криминал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи