Читај ми!

Аустралија подржава евроинтеграције Србије

ЕУ је будућност Србије и Аустралија подржава евроинтеграције, рекла амбасадорка Аустралије Хелена Стадерт на пријему поводом Дана Аустралије. Има простора за побољшање билатералних веза, посебно у области трговине и инвестиција, поручила Стадертова.

Аустралијска амбасадорка у Београду Хелена Стадерт приредила је пријем поводом Дана Аустралије, коме су присуствовали председник Србије Томислав Николић, представници Владе Србије, дипломатског кора, невладиних организација, црквених заједница и други.

Амбасадорка Стадерт је поручила да Аустралија подржава и охрабрује евроинтеграције Србије и да чврсто верује да је Европска унија будућност Србије, оценивши да две земље имају још простора за унапређење односа, посебно у области привреде.

Подсетивши да Аустралија ужива предности свеобухватних привредних реформи спроведених седамдесетих и осамдесетих година, Стадерт је оценила да процес европске интеграције, са економске тачке гледишта, доноси сличну врсту реформи.

Говорећи о односима Србије и Аустралије, рекла је да ове године треба да почну преговори о споразуму о социјалној заштити и нагласила да такви процеси, на нивоу влада, знатно доприносе изградњи билатералних веза.

"Мислим да увек има простора за побољшање билатералних веза, посебно у области трговине и инвестиција", рекла је Стадерт на пријему.

Према њеним речима, трговинска размена двеју земаља је врло мала и углавном у корист Србије, која извози у Аустралију доста прехрамбених производа.

"Било би добро да се повећају аустралијске инвестиције у Србији, као и да се унапреди размена експертиза и знања у области рударства, нових технологија, заштите природне средине", нагласила је аустралијска амбасадорка.

Истичући да у Аустралији живи више од 100.000 људи пореклом из Србије, она је оценила да су Срби веома активна заједница, која је знатно допринела просперитету и економском напретку Аустралије.

"Позивам припаднике српске заједнице у Аустралији да сачувају везе са земљом порекла и да нам помогну у даљем унапређењу односа", рекла је Стадерт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи