Читај ми!

Војници и полицајци у мировним мисијама

У 2013. години припадници Војске Србије учествоваће у девет операција при мисијама УН и ЕУ, а МУП-а Србије у четири, предвиђено је предлозима одлука, које су стигле у скупштинску процедуру.

Припадници Војске Србије у 2013. години учествоваће у девет операција при мисијама Уједињених нација и Европске уније, а МУП-а Србије у четири, предвиђено је предлозима одлука, које су стигле у скупштинску процедуру.

Тако је предлозима одлука о усвајању Годишњег плана употребе ВС и гругих снага одбране у 2013. години, као и о учешћу припадника ВС у мултинационалним операцијама, предвиђено ангажовање до 475 припадника ВС и 15 МУП-а.

Припадници ВС ће у овој години учествовати у мировним операцијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, Кипру, као и у мировној операцији на Блиском истоку.

Припадници војске учествоваће и у мировним операцијама у оквиру система станд бај аранжмана УН, потом у мисији ЕУ за обуку безбедоносних снага Сомалије у Уганди, као и у војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалији под називом Атланта против пирата. 

Припадници МУП-а учествоваће у мировним операцијама УН у Либерији, у Хаитију и на Кипру, као и у цивилној мисији Европске уније за управљање кризама.

Министарство одбране и ВС планирају у овој години да ангажују снаге и то војне посматраче, штабне официре, санитетске тимове, пешадијске водове и чете са елементом за логистичку подршку, тимове за цивилно-војну сарадњу, за заштиту бродова и разминирање.

За ангажовање припадника ВС и МУП-а потребно су средства у износу од око 839 милиона динара, што је обезбеђено буџетом Србије за 2013. годину.

ВС у мисији у Конгу са осам припадника учествује од марта 2003. године са санитетским тимом за евакуацију ваздушним путем, у Либерији са четири војна посматрача такође од 2003. године у то на спречавању илегалне трговине, подршци развоју људских права, унапређењу и подршци развоју сектора безбедности и патролирању у подручју размештаја, док је од 2004. године ангажовано је и шест полицијских службеника.

У мировној операцији у Обали Слоноваче војска учествује од 2004. године са војним посматрачима на праћењу прекида непријатељстава, насиља, спречавању илегалне трговине и обављању редовних задатака патролирања у подручју размештаја, а на Кипру од 2010. године са 46 припадника на задацима надгледања линије раздвајања, спречавању обнове непријатељстава између сукобљених страна, пружања подршке у спровођењу хуманитарних операција.

Припадници МУП-а у тој операцији учествују од 2011. године у истрагама криминалних дела почињених у зони раздвајања.

У Либану војска учествује од 2010. године са 47 припадника који раде на координацији активности с циљем осматрања, праћења и одржавања прекида непријатељстава између сукобљених страна, помоћи либанској влади да ефективно успостави власт и контролу на сопственој територији.

Припадници МУП-а на Хаитију учествује од 2008. године са пет полицијских службеника, док у мисији за надгледање примирја на Блиском истоку војска учествује од 2012. године и то на спречавању обнове сукоба између Израела и арапских земаља.

У мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије у Уганди војска учествује прошле године са задацима медицинске подршке, обуке, опремања и одржавања степена спремности Сомалијских снага безбедности, а у војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалији у операцији Атланта од 2012. године.

У тој мисији ангажовани су у команди операције, команди снага у зони операције и на бродовима држва учесница операције, где је ситуација нестабилна због присуства криминалних група које су организатори пиратских напада у обалном појасу.

Влада Србије је у образложењу предлога навела да је то учешће важно јер Србија тиме показује да је активни чинилац очувања међународног мира и безбедности у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи