Читај ми!

Истражити погибију радника РТС-а

Треба истражити погибију радника РТС-а приликом бомбардовања 1999, саопштила Комисија за истрагу убиства новинара. Комисија ће затражити од Владе проширење мандата и на ту истрагу, а први потпредседник Владе Александар Вучић наложио потпуну отвореност и доступност архивама.

Комисије за истрагу убиства новинара одлучила је да предложи Влади Србије проширење мандата на истрагу у вези са погибијом радника РТС-а током НАТО бомбардовања 1999. године, преноси Бета.

У Београду је одржан први састанак Комисије, формирне 24. јануара, а састанку је присуствовао и потпредседник Владе Александар Вучић, наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Потпредседник Владе је на почетку састанка истакао важност сарадње новинара са представницима МУП-а и безбедносних служби, како би се спровела контрола над истрагама.

Вучић је наложио потпуну отвореност и доступност архивама.

"Ово је од животног значаја за опстанак владавине права. Новине су биле пуне написа о убиствима, али до оптужнице никада нисмо стигли", наглашава Александар Вучић.

Како каже, нико нема право да врши ликвидације по Србији и "злочинци морају да одговарају".

Председник Комисије Веран Матић истакао је да ће на свим нивоима бити проблема са етиком, ако убиства новинара не буду решена, и да ће настојати да рад Комисије буде независан у односу на органе власти.

Према Матићевим речима, разоткривањем ових случајева службе безбедности би истовремено скинуле са себе терет нечињења или неуспеха у свом послу, а друштво би добило на јачању институција правне државе и враћање поверења у институције система.

Комисија ће за наредну седницу припремити Пословник о раду, као и дописе којима ће од надлежних институција тражити сву релевантну документацију за рад Комисије.

На седници су донете одлуке да се на једном месту обједине документације свих служби и организација, које су на било који начин биле укључене у досадашње истраге о овим случајевима, како би биле доступне свим члановима Комисије.

Прикупљена документација послужиће за детаљну анализу коју ће направити Комисија, како би се јавности представили налази одговарајућих институција, као и да би се утврдиле све чињенице због којих истраге нису резултирале судским процесуирањем извршилаца и налогодаваца.

Комисија ће настојати да у рад укључи најширу заинтересовану јавност, која може да помогне сведочењима или докумантацијом којом располаже, као и указивањем на евидентиране пропусте досадашњих истрага, наводи се у саопштењу.

Чланови Комисије су: директор Телевизије Б92 Веран Матић, председница Удружења новинара Србије Љиљана Смаиловић, Бранислав Јовановић из Јагодине, директор полиције Милорад Вељовић, начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић, Славиша Софтић из МУП-а Србије и Жељко Рашета, Ивица Петровић и Небојша Вујичић из Безбедносно-информативне агенције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи