Читај ми!

Боље заштитити податке о личности

Неопходно је донети нови закон или радикално изменити постојеће прописе у области заштите података о личности, изјавио повереник Родољуб Шабић истакавши да су потпуно неуређене области видео надзора, биометријских података, директног маркетинга и безбедносних провера.

Србија се суочава са великим недостацима и кршењем права у области заштите података о личности, па је потребно донети нови закон или радикално изменити постојеће прописе, изјавио је повереник Родољуб Шабић поводом Европског дана заштите података о личности.

Шабић је на конференцији за новинаре у Београду, поводом годишњице прве европске конвенције у тој области, истакао да су у Србији потпуно неуређене области видео надзора, коришћења биометријских података, директног маркетинга, и начин спровођења безбедносних провера.

Повереник је подсетио да је све ове области требало уредити подзаконским актима или посебним законима, али да то није учињено већ четири године од када је донет иницијални закон о заштити података о личности.

"Потребно је донети нови закон у тој области или радикално изменити постојећи. Влади и скупштини сам слао безброј иницијатива тим поводом", рекао је Шабић.

Он је истакао и да би недостатак правне регулативе у заштити података о личности могао да буде проблем, ако Србија добије датум за почетак преговора о придруживању ЕУ, пошто ће се, како је оценио, то питање прво наћи на столу.

"Није довољно само донети закон, потребно је и обезбедити услове за његову примену", истакао је Шабић.

Шабић је посебно коментаришући области које нису уређене, истакао видео надзор који је једино регулисан у области контроле саобраћаја, па би све остале видео наздоре требало укинути, што би како је оценио, опет произвело неку другу врсту проблема.

"На просторима који су под видео надзором треба да буде видљиво обавештење да вас неко снима, као и контакт путем којег бисте могли да сазнате ко вас и због чега снима", објаснио је Шабић.

Повереник је нагласио да је велики проблем недостатак особља у служби Повереника, која није добила потребно појачање иако је то Влада обећала након закона који је усвојен 2008. године.

"Шест овлашћених лица треба да врши надор над неколико стотина хиљада субјеката", рекао је Шабић и указао да служба повереника нема ни адекватне просторије за рад.

Повереник је као показатељ односа државе према заштити података о личности поменуо и то што ни више од две године након усвајања стратегије у тој области није усвојен акциони план за њену примену.

"Година пред нама треба да буде посвећена решавању пропуста у области заштите података о личност, како би се спречила робусна кршења права грађана", истакао је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи