Читај ми!

Нови закони о јавном информисању

Драган Коларевић најавио нове законе у области јавног информисања, као нови искорак у слободи медија. Нацрти у припреми, јавна расправа почиње средином фебруара.

Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић најавио је да ће у четвртак бити завршено писање закона о јавном информисању, о којем би расправа требало да почне средином фебруара.

Коларевић је, у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће тај закон садржати три закона и да, према оцени стручњака, представља значајан корак напред у слободи медија.

Објаснио је да је ту обједињен и закон о јавности и недозвољеном обједињавању власништва над медијима и да је, такође, регулисано питање рада страних дописника и страних дописништава.

Говорећи о штампаним медијима, Коларевић је истакао да је пронађен компромис, јер су у раду радне групе учествовали и представници асоцијације медија, као посматрачи.

"Ако сам власник једног дневног листа и ако он добро и успешно ради, па оснујем још један лист и достигнем тираж такав да пређем 50 одсто од укупног просечног тиража свих медија у претходној години, онда је то дозвољено, али ако купим још један добар лист, па том куповином пређем 50 одсто, онда то није дозвољено", објаснио је Коларевић.

Коларевић је најавио и обавезу, када је реч о јавности рада, објављивања великих спонзора и донатора и додао да је у области електронских медија тај праг нешто нижи и износи 35 одсто.

"Можете да имате једну националну фреквенцију и да купите један локални медиј и један регионални медиј и да не пређете 35 одсто", објаснио је Коларевић и додао да је опредељење Владе да се држава повлачи из медија и да се Танјуг мора трансформисати.

"Танјуг као државна агенција до сада не угрожава рад других приватних агенција, али и ту следи трансформација и урађено је више модела", рекао је Коларевић.

Помоћник министра култуче је навео да у Француској постоји занимљиво решење, према којем 60 одсто агенције Франс прес зарађује на тржишту, док за осталих 40 одсто има уговоре са државом.

Коларевић је рекао да се сада ради на два законска текста - закону о електронским медијима и да постоји и нацрт закона о јавним телевизијским сервисима.

"Задатак је да следећег четвртка са људима из Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине покушамо да нађемо модел који ће функционисати", најавио је Коларевић.

Према његовим речима, рок за улажење у скупштинску процедуру закона је до краја марта.

"Морамо да испоштујемо законе и медијске слободе и слободни медији су услов без кога нема уласка у ЕУ", рекао је Коларовић.

Упитан о истрагама и нерасветљеним убиствима новинара, Коларевић је одговорио да је политичко опредељење Владе да се она расветле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи