Читај ми!

Радионице за јачу породицу

Деца и родитељи у Основној школи "Ђура Даничић" на радионицама уче да боље комуницирају и како да се заједнички боре против дроге и криминала.

У београдској Основној школи "Ђура Даничић", у сарадњи са канцеларијом Уједињених нација, а уз подршку Министарства просвете, у борби против дроге и криминла реализује се програм оснаживања породица.

Деца и родитељи на заједничким радионицама уче како да комуницирају једни са другима, са околином, деца да препознају бриге родитеља, а родитељи да спрече опасност у којој могу да се нађу њихова деца.

Деце уче и родитељи, рекло би се најтеже градиво савременог друштва. Како да оснаже породицу и оспособе децу да се супроставе највећем злу данашњице - дроги и алкохолу.

"Ми кроз игру учимо већину ствари. Баш је лепо и заборавим на све остало, само се на то обраћам пажњу", каже Матија и додаје да му то помаже у комуникацији са родитељима.

Аутори програма оснаживања породица су професори Унивезитета Ајова. У Србији је почео да се примењује пре неколико година, али само у две општине. Програм је лиценциран и могу га држати само они који су за то обучени. Психолог школе Милка Богић и њене три колегинице волонтерски раде тај посао.

"Програм је намењен деци старијег основношколског узраста од петог до осмог разреда и деца се на овом програму кроз игру, разговоре, едукативне филмове обучавају како да се одупру вршњачком притиску", каже психолог Мирела Марковић.

Богићева каже да дете мора да има алтернативу и да уколико наиђе на искушења то понуди. Према њеним речима, дете се учи да има "своје ја" и да се на тај начин одупре лошим стварима. 

У овој радионици родитељи се уче бољој комуникацији, да ослушкују и слушају децу, препознају њихова осећања, показују љубав и што је најважније, да поставе границе.

У школи "Ђура Даничић" у прогаму учествује 12 породица, које су се добровољно пријавиле. Сем што се сви оснажују и решавају проблеме заједно, лепо се забављају и друже кроз игру и разне активности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи