Читај ми!

На рецепт и даље само у државној апотеци

Без обзира на најаве да ће већ првих дана ове године лекови на рецепт моћи да се подижу и у приватним апотекама, то још увек није могуће. Приватници кажу да ће уговор са Фондом потписати једино уколико буде измењен рок од 150 дана за плаћање издатих лекова.

Још увек није могуће подићи лекове на рецепт у приватним апотекама, иако је то било најављено већ за прве дане ове године. Да би потписале уговор са Фондом за здравствено осигурање, приватне апотеке морају да испуне услове које су дефинисали Фонд и Министарство здравља.

Прописано је да приватне апотеке морају да имају фармацеута у свакој смени, да буду умрежене као и државне апотеке и да буду спремне на рок плаћања од 150 дана.

Председник Скупштине Савеза приватних апотекара Драгутин Рајевац оцењује да је тај рок за плаћање веома велики. "Пет месеци нећемо моћи запосленима да дајемо плате, да уплаћујемо доприносе и то је велики проблем који ће се појавити на тржишту", упозорава Рајевац.

Јавни позив објављен је на сајту Фонда за здравствено осигурање пре пет дана, али заинтересованих нема.

"С обзиром да смо имали и празнике, очекујемо да ће наредних дана да се јаве апотеке, видеће шта је неопходно и према седишту апотеке ће се јављати матичној филијали", каже Сања Миросављевић из Фонда за здравствено осигурање и наглашава да су критеријуми исти као и за државне апотеке.

Србија је већ 20 година једна од ретких земаља у којој пацијенти не могу да остваре своја права и у приватним апотекама. Чекали смо 20 година, чекаћемо још, поручују приватници.

Не треба журити, кажу, јер се мора наћи компромис како се не би поновио сценарио из 1992. године када су, у време инфлације, приватни апотекари натерани да издају лекове на рецепт, па је већина банкротирала, јер их нико није заштитио.

Председник Скупштине Савеза приватних апотекара Драгутин Рајевац каже да апелују да се договоре у наредних 15 до 20 дана да Фонд или држава дају неке гаранције.

"Код те тачке у уговору смо покренули питање и код веледрогерија, да ли би нас они чекали пет месеци. Веледрогерије нису одговориле на то циркуларно писмо и покушавају да избоксују краћи рок", каже Рајевац.

РТС у Министарству здравља још увек није добио одговор на питање како ће једна од важнијих и дуго најављиваних реформи у здравственом систему бити спроведена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи