Исти критеријуми за све апотеке

Републички фонд за здравствено осигурање је 4. јануара објавио јавни позив за приватне апотеке и критеријуме који су неопходни да би се склопили уговори са фондом. Иако приватницима највише смета рок за плаћање преузетих лекова, Сања Миросављевић из Фонда поручује да нема разлога да приватне апотеке имају било какав страх због тога.

Иако је било најављено да ћемо већ у првим данима Нове године лекове на рецепт моћи да подижемо и у приватним апотекама, то ипак још није могуће. Приватници поручују да ће уговор са Републичким фондом за здравствено осигурање потписати једино уколико буде измењен рок за плаћање издатих лекова.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Сања Миросављевић из Републичког фонда за здравствено осигурање рекла је да је Фонд 4. јануара објавио на сајту јавни позив за приватне апотеке и критеријуме који су неопходни да би се склопили уговори са Фондом.

Према њеним речима, уговори нису обавезујући и од самих апотека ће зависити којом ће се динамиком они и реализовати.

"С обзиром да смо имали празнике и да смо практично јуче први дан почели да радимо, а неке апотеке су можда празновале, очекујемо да ће у наредном периоду да се јаве апотеке, видеће на нашем сајту шта је неопходно. Према седишту апотеке јављаће се матичној филијали", рекла је Миросављевићева.

На сајту је објављено који су критеријуми и шта је то неопходно да се поднесе приликом конкурисања за склапање уговора са Фондом.

"Очекујемо да ће у наредних неколико дана наше стручне службе оног тренутка када апотеке буду поднеле документацију која је неопходна проверити исправност документације и онда позвати апотеке да потпишу уговор", рекла је Миросављевићева.

Приватници се ових дана изјашњавају да им највише смета рок за плаћање преузетих лекова који би био 150 дана, они би да то буде најдуже до 90 дана.  

"Критеријуми су исти као и за државне апотеке. Законом о роковима предвиђено је да је то до 150 дана, а с обзиром да су приватне апотеке својевремено и до недавно имале и рокове плаћања који су били дужи, а опет позитивно пословале нема разлога да приватне апотеке имају било какав страх", каже Миросављевићева.

Да би се склопио уговор са неком приватном апотеком неопходно је да најпре она има дозволу Министарства здравља за рад, да је регистрована и да нема никакву забрану Министарства здравља за обављање своје делатности.

Осврнувши се на број попијених лекова прошле године, она је рекла да се највише пило лекова за кардиоваскуларне болести. Више од милион и 600 хиљада људи је пило лекове из ове групе, око милион грађана је пило лекове за неуролошке болести и око 650.000 грађана је пило лекове за болести метаболизма.

У Републичком фонду за здравствено осигурање недавно је усвојена нова листа лекова, која је проширена за 52 потпуно нова лека. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи