Читај ми!

Приоритети у високом образовању

Унапређење наставе, стабилно финансирање, отварање научних и волонтерских центара и нова листа звања, приоритети су за ову годину, кажу универзитетски професори. Ресорно министарство обећава да ће бити урађен национални оквир квалификација, на који се чека пет година.

У овој години потребно је унапредити наставу, обезбедити стабилно финансирање, створити научне и волонтерске центре и направити нову листу звања, с обзиром на нове студијске програме и нова занимања која постоје у високом образовању, кажу професори, док Министарство обећава да ће бити урађен национални оквир квалификација, на који се чека пет година.

За универзитете, пред којима је и нови циклус акредитације, најбитније је стабилно финансирање, унапређења наставе и научноистраживачког рада, сматрају професори. Ректор Универзитета у Београду проф. Владимир Бумбаширевић каже да је приоритет сређивање и додатно реформисање студијских програма свих нивоа. 

"Један од приоритета је добијање међународних пројеката за научна истраживања тако да Универзитет остане на Шангајској листи", истиче Бумбаширевић. Проф. Александар Јовановић, члан Савета универзитета у Београду каже да је приоритет да се  сачува оваква материјална основа студирања и факултета, а посебно студената.

"Много је добрих, а сиромашних студената и мора да се нађе начина да они не прекидају школовање ради недостатка новца", каже Јовановић.

Студент проректор Универзитета у Београду Иван Шашић каже да је потребно да предиспитне обавезе улазе у финалу оцену, да радимо на том Болоњском процесу, да што више ствари инплементирамо у образовни систем.

Шашић каже да је потребно и да се додатак дипломи издаје и на српском и на енглеском језику.

Треба направити регистар наставника, листу звања и национални оквир квалификација, а високошколске установе рангирати.

"Ми се већ више година сусрећемо са тим проблемом да велики број студената који заврше не само наш универзитет, него и друге универзитете у Србији немају коначно јасан профил и то је велики задатак пре свега за Национални савет за високообразовање, али наравно и за наше Министартво", каже декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. Сима Аврамовић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић каже да је најважнији посао да се заједнички са студентима ради на променама унутар универзитета и факултета.

Према његовим речима, променама које треба активно да укључе студенте у процес учења, процес извођења наставе, процес провере њиховог знања, требало би да сам чин полагања испита постане разговор на обострано задовољство.

Министар Обрадовић очекује и да ће факултети наставити низ одличних резултата на међународним такмичењима и ранг листама, а професор Јовановић сматра да је крајње време да држава донесе посебан закон о Универзитету у Београду као националној институцији, јер би то било корисно и за државу и за наше образовање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи