Читај ми!

Рецепти и у приватним апотекама

Лекови на рецепт моћи ће од наредне недеље да се подижу и у приватним апотекама. То највише одговара пацијентима, који ће бити поштеђени непотребног обиласка апотека у трагању за леком.

Од наредне недеље, лекови на рецепт моћи ће да се подижу и у приватним апотекама. Тако ће изједначавање приватног и државног сектора у здравственом систему почети прво у апотекарским установама.

Приватне апотеке које желе да издају лекове на рецепт већ од првог радног дана у овој години могу да се пријављују Републичком фонду за здравствено осигурање.

Уговор са Фондом моћи ће да потпише само апотекарска установа која има дозволу Министарства здравља, ради најмање годину дана, има најмање једног фармацеута у смени и умрежена је, што је потребно да би се пратио ток рецепта.

Сања Миросављевић из Републичког завода за здравствено осигурање каже да је најважније  да ће све апотеке које буду хтеле да потпишу уговор са фондом имати исте услове као и све државне апотеке.

"Што се тиче плаћања лекова на рецепт, рок је исти законом предвиђен као и за државне апотеке до 150 дана", рекла је Миросављевићева.

Удружење приватних апотека Србије поздравља одлуку Министарства о укључивању приватног сектора, али сматра да неке ствари морају да се промене и да садашњи начин плаћања многима неће одговарати.

Повраћај новца од Фонда у року од 150 дана, кажу, моћи ће да издрже само велики апотекарски ланци.

"Надамо се да ће ти услови изаци врло скоро, да ћемо успети да се ускладимо са фондом", каже председник Скупштине Савеза приватних апотека Драгутин Рајевац.

Рајевац каже да неке ствари још нису добро дефинисане и да би то усклађивање требало да буде на обострано задовољство и апотекара и пацијената због којих се све и ради.

Изједначавање приватних са државним апотекама одговара највише пацијентима, који ће бити поштеђени непотребног обиласка апотека у трагању за леком.

Министарство здравља најављује и друге новине у промету лекова. Међу њима је и увођење такозваног обновљивог рецепта, за пацијенте који се контролишу на три-четири месеца. Када се промени регулатива, грађани ће те медикаменте подизати у апотекама без обавезе да сваког месеца одлазе лекару опште праксе да им препише лек.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи