Читај ми!

(Не)видљиви илегални емигранти

Од почетка године на граници са Мађарском приведено више од 1.000 људи који су покушали да илегално пређу границу. Погранична места ка Мађарској готово постала базе у којима се одмарају и планирају нове покушаје они који су већ враћени из Мађарске.

Од почетка године само на граници са Мађарском погранична полиција је привела 1.025 људи који су илегално покушали да пређу границу, а само део њих остаје у Србији тражећи азил.

Правила нема, преко границе покушавају да пређу Авганистанци, Роми, Срби, независно од доба године, а како је Бачки округ последња станица ка Европској унији, притисак се не смањује.

Опасан, али за оне који га воде и уносан бизнис - трговина људима, мора бити и добро организван. Илегалци користе све, рубне прелазе, крију се у посебним преградама возила, а ка Мађарској најчешће крећу шумом.

Највећа заблуда је што илегалци не знају знају колико су уочљиви граничној полицији, која види на три километра удаљености сваки њихов покушај преласка и бележи га.

"Према разлици топлоте ствара се слика, коју човек голим оком не може да види. Кад се појави топлотни сигнал, види се удаљеност, а онда јасно може да се уочи да ли је сигнал људски или животињски", каже један од припадника пограничне полиције.

Погранична места ка Мађарској готово да су постала базе у којима се одмарају и планирају нове покушаје они који су већ враћени из Мађарске, али и они који први пут покушавају да пређу. Иако их наша полиција углавном спречава у томе, проблем тиме није решен.

"Ако имају новца, плате казну, ако не, онда иду кратко у затовор на 15 дана и опет су на улици и добијају време да напусте земљу. Међутим, проблем је што немају где да оду, па поново покушавају. У том периоду кад их поново ухватимо, не можемо их поново процесуирати", објашњава начелник Регионалног центра Граничне полиције према Мађарској Мирослав Јанић.

Осим термовизијских камера у колима српска полиција користи и оне ручне као и посебну опрему за преглед возила. Кажу и да је значајна сарадња с мађарским колегама, које својим камерама бележе активности и на делу наше територије.

Уз сву технику, они који чувају граничне прелазе кажу да је људски фактор ипак од пресудног значаја, јер су они који илегално покушавају да пређу границу често врло маштовити.

Мете су им често и камионџије, које ту спавају, а које често нису свесне да у својим приколицама превозе и слепе путнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи