Читај ми!

Амброзија пуни ординације

Чекаонице домова здравља пуне пацијената због алергије на полен амброзије. Да би се установило који je алерген у питању, треба урадити кожни тест и анализу крви, а онда применити одговарајућу терапију.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету сваки пети човек, а у Србији трећина грађана, пати од неког облика алергије. Око 35 одсто популације у свету алергично је на полен. У Србији је готово свуда повећано присуство полена трава и корова, посебно амброзије која је сада у бујању.

Чекаонице домова здравља пуне су пацијената који се жале на алергију на полен амброзије. Ово доба године карактерише висока концентрација полена амброзије која траје од краја августа, па до краја октобра, а посебно је повећана у септембру.

Полен амброзије изазива промене на кожи и алергијске реакције на горњим и доњим дисајним путевима.

Др Зорица Плавшић, алерголог пулмолог, објашњава да се приликом контакта полена амброзије са слузокожом носа или доњих дисајних путева покреће читав механизам различитих хемијских, биохемијских и имунолошких реакција, које заправо указују на то да се ради о некој инфекцији односно запаљењу, "па зато и говоримо о алергијској врсти запаљења".

Да би се установило који је алерген у питању, треба урадити кожни тест и анализу крви, а онда применити одговарајућу терапију. Користе се две групе лекова који брзо смирују симптоме. Најефикаснија је алергијска вакцина, која је истовремено и превентива.

Према речима докторке Плавшић те вакцине су о облику капи које пацијенти сами користе код куће, "дакле потпуно безболан начин примене, и без потребе да се долази у амбуланту".

Вакцина се примењује када се заврши сезона полена - од новембра до марта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи