Читај ми!

Грађани толеришу корупцију

Поражавајућа је чињеница да грађани Србије очекују и толеришу корупцију на свим нивоима, каже представник УН-а у Србији Вилијам Инфанте. Четрнаест одсто грађана Србије је давало мито, показују истраживања.

Готово пола становништва Србије (48 одсто) сматра да је ниво корупције повећан, а више од 80 одсто грађана сматра да политичари имају користи од корупције.

Стални координатор Уједињених нација у Србији, Вилијам Инфанте оценио је као "поражавајућу" чињеницу да грађани Србије очекују и толеришу корупцију на свим нивоима.

"Сви би требало да имамо нулту толеранцију на корупцију. Без обзира колико сте сиромашни и колико мало зарађујете, то није оправдање да радите ван закона и да учествујете у корупцији", рекао је Инфанте приликом представљања резултата истраживања УНДП и агенције Медијум галуп о корупцији.

Истраживање је показало да је 14 одсто грађана Србије давало мито, док је 35 одсто испитаника потврдило да је мито давао неко из њиховог блиског окружења.

Око 60 одсто грађана своју финансијску ситуацију описује као "неиздрживу", 73 одсто испитаника сматра да се ствари у Србији крећу у погрешном смеру, а проблем корупције, према мишљењу 68 одсто грађана, може да реши само полиција.

Професор Факултат политичких наука Зоран Стојиљковић је оценио да је према резултатима овог истраживања, просечан грађанин Србије "прилично дезоријентисана и цинична особа, готово доведена до аутизма".

"Грађани су драматично изгубили поверење у институције власти и политику, међу њима нема ни међусобног поверења нити резистенције на корупцију, јер је она постала начин живота", упозорио је Стојиљковић.

Стојиљковић истиче да грађани немају вере да ће се нешто променити, а медији, Агенција за борбу против корупције и цивилно друштво су само "украсне биљчице", које делимично могу да помогне.

"Перверзна свест грађана Србије поентира: највише се за корупцију оптужују органи власти, али се једино њима верује да из такве ситуације може да их изведе", нагласио је Стојиљковић.

Друштво на прекретници

Друштво се налази на прекретници из које може да западне у неку врсту хаоса и анархоидног стања, комбинованог са елементима нихилизма, рекао је Стојиљковић и поручио да се то се неће десити, ако се брзо изгради стратегија и система за борбу против корупције, која је овде ендемска, политичка.

"Уколико", додао је Стојиљковић, "они који су то најавили, не кажу ко је коме носио џакове пара, ако се цела ствар заустави на медијском пропитивању кључних бизнисмена и тајкуна, ако се негде не процесуира заводљива веза високе политике и економије, не знам коме ће грађани уопште веровати".

Стојиљковић је навео и пример "огромних кредита" банака, које су неке странке добијале у кампањи, и упитао какав је бонитет тих странака, какве су гаранције и шта су приходи странке из којих ће вратити кредит.

"Да ли је то уносна расподела места и нека врста рекета? Ако то не отворимо, господине Вучићу, ми ћемо само шминкати ствар", рекао је Стојиљковић, директно се обративши присутном потпредседнику Владе Александру Вучићу, који је одговорио да ће испунити оно што је обећао.

"Нисам неке нарочите памети, али нисам баш ни будала која нешто може да говори народу, а да то не испуни. Лако би било решиво да је проблем само то што сте Ви навели, али плашим се да имамо много већих проблема" рекао је Вучић.

Александар Вучић је истакао да зна неке странке којима банке нису хтеле да дају ни 500.000 евра, а било је јасно да ће имати више од 60 посланика, а неке су добиле по три-четири милиона, иако се знало да ће имати мање.

"Ствари у Србији су теже него што можемо да замислимо. Понекад сам шокиран сазнањима до којих долазим. Смем чак да кажем да нисам сигуран хоћемо ли успети ову битку да добијемо, али једино што могу да обећам, јесте да ћемо скупо продати кожу", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да нова власт има политичку вољу да се обрачуна са корупцијом и да у тој борби неће бити заштићених нити оних који су изнад закона, без обзира на политичку припадност.

"Борба против корупције је услов за опстанак државе и друштва. Постоји политичка воља и нулта толеранција према корупцији и не сме да буде оних који су изнад закона, без обзира на своју политичку припадност", рекао је Вучић.

Како је навео, нова власт не сме да дозволи да се борба против корупције сведе само на хапшења, а да се занемари број оних који су стварно осуђени због корупције.

Вучић је оценио да Србија нема довољно развијене механизме за борбу против корупције и да је затражио помоћ Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи