Читај ми!

Потребне јавне расправе о важним прописима

Веома лоше што се наставља пракса изостанка јавне расправе о важним прописима, поручују из Транспарентноси Србија. Тај проблем може се решити законским прецизирањем обавезе организовања јавних расправа, оцењује Транспарентност.

Организација "Транспарентност Србија" оценила је да је "веома лоше што се наставља пракса предлагања најважнијих прописа о којима грађани треба да се питају - како ће финансирати државни апарат и по којим правилима ће се тај новац трошити", без јавне расправе у којој би се чуо глас грађана и стручњака.

Та организација оценила је да се тај озбиљан проблем може решити једино законским прецизирањем обавезе организовања јавних расправа, која је сада недовољно одређена, а кад је реч о конкретним прописима, спремношћу Министарства финансија да отвори простор за дискусију о свим потребним изменама прописа у месецима који следе.

Према оцени "Транспарентности Србије", међу предложеним изменама Закона о буџетском систему има ствари које могу бити корисне за очување јавних расхода.

"То су пре свега мере у вези са ширењем круга јавних институција који ће бити обухваћени системом рачуна Трезора, мере које би требало да обезбеде бољу евиденцију о преузетим обавезама и повећање износа новчаних казни за прекршаје", наводи се у саопштењу.

"Међутим, у предложеним изменама закона потенцијални ризик за јавне финансије код закључивања уговора о вишегодишњим капиталним издацима је само умањен, али не и отклоњен, јер ће у таквим случајевима за преузимање обавезе бити довољно да се са тим сагласи орган извршне власти (не и скупштина), без обзира на вредност уговора", наведено је у саопштењу.

Оцењено је, међутим, да постоји још много ствари које би се у овом закону могле поправити у циљу сузбијања простора за корупцију, пре свега у правцу повећања јавности и ограничавања дискреционог одлучивања у процесу планирања буџета, а неке измене ће бити неопходне и због измене Закона о јавним набавкама, која се такође очекује ускоро.

Како се наводи, Влада Србије је 11. септембра доставила Народној скупштини, ради усвајања по хитном поступку, низ предлога закона из области јавних финансија, и у образложењу ових предлога наведено је да је хитност измена и допуна неопходна како би ефекти могли да се одразе у ребалансу буџета и доношењу буџета за 2013. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи