Читај ми!

Без панике због "вируса Западног Нила"

Обољевање од "вируса Западног Нила" није разлог за панику, та болест нема епидемијски карактер, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Вирус који се појавио у Београду није откривен код тиграстог комарца, већ код једне врсте домаћег комарца, кажу на Ветеринарском факултету.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да нема разлога за панику од обољевања од "вируса Западног Нила" и да та болест нема епидемијски карактер.

У питању је "грозница која код 80 одсто људи прође без икаквих симптома, а 20 одсто оболи. Највећи број оболи од благих форми", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка здравља је навела да се понекад тај вирус може јавити као тешка форма болести и да је у Србији забележен један такав случај.

Како је истакла, знаци упозорења су температура, малаксалост, а понекад се може јавити тешка форма - запаљење мождане опне.

Према речима министарке Ђукић Дејановић, тај вирус се појавио и у региону, али и другим земљама широм света и додала да тренутно нема параметара за стварање панике, будући да вирус нема епидемијски карактер.

"Има разлога да евентуално особе које добију температуру размисле да ли је потребно да обаве још неке анализе. Нема разлога да степен позорности подигнемо тако да изазове панику која не треба да буде циљ, већ циљ треба да буде информисаност", рекла је Ђукић Дејановић.

Вирус откривен код домаћег комарца

"Вирус Западног Нила" који се појавио у Београду није откривен код тиграстог комарца, већ код једне врсте домаћег комарца, каже професор Ветеринарског факултета Милутин Ђорђевић.

Ђорђевић је на конференцији за новинаре у Заводу за биоциде и медицинску екологију рекао да тиграсти комарац није откривен на територији Београда и Србије и да због појаве вируса Западног Нила треба бити опрезан, али не правити панику.

"Ми својим истраживањима нисмо открили присуство тиграстог комарца на тероторији Београда, а они који тврде да га има нека то докажу", истакао је Ђорђевић.

Он је рекао да је "вирус Западног Нила" пронађен после класичног теренског истраживања спроведеног на три локације на Сави и Дунаву.

Епидемиолог Снежана Радивојевић је искључила опасност од појаве епидемије у Србији.

Радивојевићева је рекла да убода комараца, који носи "вирус Западног Нила", може оболети 20 одсто људи, али само један одсто добије менингитис.

Према њеним речима, вурус је у Београду откривен код особа које живе у општинама Палилула, Обреновац и Гроцка и реч је о онима који имају викендице поред река или су боравили у шуми.

Представник Ветеринарско специјалистичког института у Краљеву Миленко Шеклар изјавио је да је прегледано 150 узорака сакупљених на три локације у Београду на Сави и Дунаву и вирус је откривен код домаће врсте комарца кулекс пипиенс.

Према његовим речима, реч је о вирусу који припада линији два, који се појављују у Африци.

Шеклар је објаснио да се овај тип вируса још 2004. године јавио у Мађарској, потом у Аустрији, Украјини и Русији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи