Нема уџбеника на албанском

Без уџбеника на албанском ову школску годину почиње 13.000 ученика. Невладине организације позивају Министарство просвете да приступи систематском решавању тог проблема, док ресорни министар поручује да све иде својим током.

За ђаке који уче из уџбеника на албанском, њих 6.000 у Бујановцу и 7.000 у Прешеву, и ова школска година почиње без уџбеника.

За ђаке нижих разреда основних школа неки уџбеници на албанском су обезбеђени док их за ученике средњих школа нема.

Један од ђака који у нову школску годину полази без уџбеника каже да, када нема књига, учи из свезака.

"Имамо Граматику, али нам фале Ликовно и Природа и друштво, снабдевамо се како умемо", каже учитељ Основне школе "Наим Фрашери" Сабит Сулејмани.

Решење је, сматрају у Иницијативи младих за људска права, у убрзању процедуре одобравања уџбеника на албанском језику, што и траже од надлежног министарства.

Јасмина Лазовић из Иницијативе младих за људска права каже да уџбеник може да настане тако што се увезе или се преведе, али глави проблем је одобравање финалне верзије.

Министар просвете Жарко Обрадовић каже да он нема такве информације, поручује да уџбеника има и да је комплетан списак на сајту Министарства.

"За нас све иде својим током, Национални савет није предао све на време", каже министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Према подацима са сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, за наставу на албанском језику у основним школама верификовано је 46 уџбеника за 23 предмета, али ниједан уџбеник за средње школе.

Истовремено, образовање на шест језика националних мањина у Војводини функционише без проблема.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи