Читај ми!

Лекарима плате по учинку

Плате у домовима здравља неће бити смањене када почне плаћање по учинку, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Такозвана капитациона формула се примењује од првог дана октобра, најављују из РФЗО.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да почетак примене такозване капитационе формуле у домовима здравља, која предвиђа плаћање по учинку, неће довести до тога да било којем здравственом раднику буде смањена плата.

У свих 167 домова здравља у Србији почетком следећег месеца, почеће да се примењује капитациона формула, па ће плате запослених зависити од броја пацијената и квалитета здравствене услуге коју пруже.

На данашњој презентацији капитационе формуле у Скупштини Србије, Ђукић Дејановић је рекла да ће та формула омогућити да се повећа број прегледаних пацијената али и побољша квалитет услуге који ће они добијати у примарној здравственој заштити.

Према њеним речима, маса плата за лекаре и здравствене раднике биће увећана за два одсто, чиме ће се створити услови за стимулацију и награде оним лекарима који раде више.

Министарка је додала да ће се те разлике први пут видети у новембру, када здравствени радници буду примили плату за октобар.

Директор Републичког фонда здравственог осигурања Александар Вуксановић рекао је да ће примена такозване капитационе формуле почети првог дана октобра и додао да не очекује да ће у примени тог модела бити већих проблема.

Директор ИТ сектора у РФЗО Зоран Каљевић обавио је презентацију нове формуле израчунавања плата запослених у домовима здравља која предвиђа да 40 одсто укупне оцене зависи од броја пацијената који су се определили за конкретног лекара.

Од 30 до 40 одсто оцене, у зависности од специјалности лекара, чиниће број обављених превентивних прегледа, десет одсто број укупних прегледа а до 20 одсто број преписаних лекова.

Према његовим речима, оцена која ће се израчунавати из тог модела неће бити посматрана у односу на републички просек већ у односу на просек конкретног дома здравља у којем лекар ради.

Већина лекара задовољна је одлуком о капитацији, јер је то један од начина да потврде ефикасност свог рада, знање, добру комуникацију са пацијентом.

У тржишној утакмици у здравству пресудну реч ће, ипак, имати пацијенти. Уколико су незадовољни, бригу о свом здрављу могу да повере другом лекару.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи