Јанковић: Омбудсмани изнад политике

Локални омбудсмани не смеју да буду страначки плен, изјавио заштитник грађана Саша Јанковић поводом најава да би поједини локални омбудсмани могли да буду смењени са променом власти.

Заштитник грађана Саша Јанковић поручио је да функције локалних омбудсмана не смеју да буду плен странака и указао да је једини разлог за њихово смењивање уколико се огреше о закон и више нису достојни своје функције.

"Омбудсмане треба изузети од политичких дешавања", рекао је Јанковић гостујући у Дневнику РТС-а поводом најава да би поједини од 19 локалних омбудсмана у градовима и општинама у Србији могли да буду смењени са променом локалне власти након избора.

Јанковић није желео да прецизира које су то општине у којима се најављује смена омбудсман, а изразио је наду да ће његов апел да омбудсмани остану на функцијама до истека мандата уродити плодом.

"Разлог за смењивање пре истека мандата је једино ако амбудсман учини нешто незамисливо, ако се огреши о закон и више није дистојан те функције", рекао је Јанковић.

Он је подсетио да, како би се избегла спрега власти и омбудсмана, мандат омбудсмана траје пет година, а мандат власти четири године.

"Није тајна да су јавни послови и функције виђене као плен политичких странака. Функција омбудсмана не сме да буде предмет политичких компромиса", рекао је Јанковић.

Он је истакао да у Србији постоји више од сто општина и градова, а само 19 локалних омбудсмана, па су многи грађани ускраћени за такву врсту заштите својих права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи