Читај ми!

Зукорлић: Пет захтева држави

Муслимани не одустају од пет захтева које постављају држави: јединствена Исламска заједница, враћање вероучитеља, враћање вакуфске имовине, чланство у Бошњачком националном већу и акредитација Интернационалног универзитета у Новом Пазару, рекао главни муфтија ИЗ у Србији Муамер Зукорлић у обраћању окупљенима на "Походу на Хаџет" у Новом Пазару.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић рекао је данас у Новом Пазару да Бошњаци и муслимани Санџака не одустају од захтева које постављају држави, међу којима је јединствена исламска заједница.

У Србији постоје две супростављене исламске заједнице - Исламска заједница у Србији, коју предводи Зукорлић, и Исламска заједница Србије, на чијем челу је Адем Зилкић.

У обраћању окупљенима на "Походу на Хаџет", муфтија је рекао да муслимани "и даље стоје на Хаџету (део Новог Пазара на којем су комунистичке власти 1946. године стрељале Бошњаке осуђене као издајнике и народне непријатеље) и не одустају од пет захтева према држави.

"То су јединствена Исламска заједница и кажњавање оних који су је разјединили, враћање вероучитеља у школе, враћање вакуфске имовине (задужбина), чланство у Бошњачком националном већу и акредитација Интернационалног универзитета у Новом Пазару", рекао је Зукорлић пред неколико стотина верника.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији већ трећу годину 4. септембра у делу Новог Пазара на којем су комунистичке власти 1946. стрељале Бошњаке осуђене као издајнике и народне непрјатеље) организује обележавање Дан шехида (невино страдалих).

Према наводима Зукорлића, у насељу Хаџет је 1945. и 1946. године стрељано неколико хиљада људи, међу њима највише Бошњака, који су страдали "само зато што су били Бошњаци и муслимани".

Зукорлић је критиковао Бошњаке и муслимане који нису дошли на обележавање и оценио да на Хаџету нису стрељани националисти и фашисти, како их неки политичари називају, већ браниоци народа од четника Драже Михајловића.

Зукорлић је у пратњи тридесетак имама ИЗ у Србији упутио дову (молитву) стрељаним Бошњацима, оцењујући да верници својим присуством чувају интегритет и будућност народа у Санџаку.

Пре две године, на том месту, је избио физички сукоб верника наклоњених Исламској заједници у Србији и жандармерије. Повод за сукоб била је парцела на којој је локална самоуправа изградила вртић за децу, а на коју право полаже и Исламска заједница у Србији. "Походна Хаџет" овај пут је протекао без видљивог присуства полиције и без инцидената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи