Годишњица Делиградске битке

У Спомен цркви у Делиграду код Алексинца обележена 206. годишњица битке у којој су српске снаге потукле турску војску у Првом српском устанку.

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у Спомен цркви у Делиграду код Алексинца, данас је обележена 206. годишњица битке у којој су српске снаге потукле турску војску у Првом срспком устанку.

Организатор обележавања годишњице је Влада Републике Србије, а државну делегацију предводио је државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић.

На месту где се налазио главни шанац српских снага подигнут је Спомен-храм Светог арханђела Михаила и Гаврила у спомен ратницима палим у свим ослободилачким ратовима Србије до 1918.

Битка код Делиграда остаће упамћена као пример тактички успешно вођене борбе српске војске против бројчано надмоћнијег непријатеља.

Бој за Делиград почео је 3. септембра 1806. године у зору јаким фронталним нападом Турака. У жестоким борбама, које су трајале цео дан, Турци су само успели да се приближе утврђењима.

Истог дана пред ноћ, Станоје Главаш са одредом од 2.500 пушака и 500 коњаника, успео је да преко Крушевца и Јастрепца заузме Прокупље и тиме угрози Ниш.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи