Марковић: Напад на земљу у срцу Европе злочин против мира

Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да је НАТО бомбардовање СРЈ био злочин против мира. Напасти земљу у срцу Европу или било где са толиком несразмерном силом и са толико неселективним уништавањем циљева – не може другачије да се опише него као злочин против међународног права, истакао је Марковић. Не можете да рачунате на стабилан мир када подржавате људе као што су Харадинај, Тачи и Весељи, каже Марковић.

У Нишу је државном церемонијом обележено две деценије од почетка бомбардовања Србије. И после 20 година остала су многа питања – како је срушен међународни правни поредак и какве су последице? Како су догађаји с пролећа 1999. утицали на каснија збивања у Србији и у Европи?  

Историчар Предраг Марковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да није било хуманитарне интервенције, они су у ходу дошли до те дефиниције јер је почела јавност, нарочито у Немачкој и Француској, да се комеша јер 80 одсто албанских избеглица је побегло од бомбардовања.

"На почетку рата је још огромна већина Албанаца била кући, а онда су током рата бежали од ратних дејстава и западне силе су у ходу дошле на идеју да су они покренули уништавање Србије да би спасили избеглице", каже Марковић.

Према његовим речима, то је лаж, јер 24. марта те избеглице нису постојале.

"Тако да је то злочин против мира, јер напасти земљу у срцу Европу или било где са толиком несразмерном слилом, са толико неселективним уништавањем циљева, возова, болнице, пијаце, аутобусе, школе – то не може другачије да се опише него као злочин против међународног права", сматра Марковић.

Двадесет година касније, Марковић каже да је проблем у томе што се велике силе мало стиде тог свог понашања и тамо нико ни на који начин не обележава тај догађај као тријумф НАТО пакта, да дочекају април 1999. године – 50 година тог пакта на улицама Приштине, да се вијоре заставе америчке и албанске везане.

Према његовим речима, њихова идеја је била да НАТО има право да крши сваки међународни пропис зато што им се може. Привидно је изгледало да су у томе успели, али касније је дошла цена на наплату, то су Ирак и Авганистан.

"Јер они су мислили да могу да понове тај сценарио, нула губитака са њихове стране, елегантно бомбардовање са неба као у видео-игрицама. Они пилоти играју игрицу па гађа воз да види, па онда лаж – рекли су да су погодили воз у Грделичкој клисури је је ишао брже него што смо мислили. Ако српски воз иде брже него што неко мисли то је потпуно невероватан податак", рекао је Марковић.

Говорећи о томе зашто цивилни циљеви, он каже да су се наљутили јер јер наш отпор био јачи него што су очекивали.

"Ми смо требали да се одмах предамо, али Срби су народ чудан, они се никад не предају, они нису то добро проучили", каже Марковић.

За гађање кинеске амбасаде оправдање је било да су имали стари план града па су мислили да је нека друга зграда, јер је на том месту била ливада у старом плану града, навео је Марковић.

НАТО агресија ће у свету бити изложена као врста амнезије, сматра Марковић и додаје да има најсавеснијих политичара на Западу који подсете на то, али подсети и Путин који је рекао да је НАТО агресија освестила Русију.

"Да су схватили да нема попуштања Америци бесприципијелно и да су Руси учврстили став после трагедије братском српском народу", рекао је Марковић.

Проблем Косова је остао актуелан и после НАТО бомбардовања. Према његовим речима, резултат бомбаровања је искључиво штетан и није дао позитиван резултат. 

"Ви не можете да рачунате на стабилан мир када подржавате људе као што су Хараднај, Тачи и Весељи", истакао је Марковић.

Преиначавање одлуке о признању Косова нервира Америку и Косово, каже историчар.

Говорећи о Змагу Јелинчичу, Марковић каже да је то маригналан политичар у Словенији и он нема престиж и нема шансе да иницијатива у Словенији заживи.

"Пре бих очекивао да се то донесе у Чешкој, јер има део политичке јавности који је пријатељски расположен према Србима", закључио је Марковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару