66. Филмски фестивал у Венецији

У постапокалиптичној сценографији виљушкара и багера са златним лавовима заробљеним иза ограде која обележава велико градилиште, на венецијанском Лиду одиграла се 66. Мостра.

У ишчекивању нове фестивалске палате најстарији филмски фестивал одвијао се између два света: уметничког и комерцијалног, са више од 80 наслова из 32 земље што је досадашњи рекорд по броју кинематографија.

Био је и идеално место за приказивање филмова средњег буџета којима се након Венеције отварају путеви ка другим дестинацијама. У филмовима "за смејање и плакање" како их је оценио селектор Марко Милер, приповедало се о моћи медија, политици, капитализму, преживљавању у доба катаклизме, а било је и носталгичарских прича.

Упркос вапоретима који су довозили холивудске звезде на Лидо попут Мета Дејмона, Николаса Кејџа и Џорџа Клунија, личност која је обележила овогодишњу Мостру био је председник Венецуеле Уго Чавез главни јунак новог докуементарца Оливера Стоуна.

О повратку на венецијански фестивал у специјалној емисији Сандре Перовиц у ексклузивним интервјуима говоре редитељски класици Патрис Серо, Џорџ Ромеро и Тод Солонц - аутор култног филма "Срећа" као и глумацке звезде Џулијен Мур, Кристофер Ламбер, Џејн Биркин и Стелан Скарсгард.

Емисија о 66. Мостри биће посвецена и светској премијери филма "Медени месец" српског редитеља Горана Паскаљевића којем је ово било пето учешће на венецијанском фестивалу.


Аутор емисије: Сандра Перовић.