Ватерполо класик у Загребу - Србија против Мађарске за полуфинале Европског првенства (15.00, РТС1)

Ватерполисти Србије данас у 15.00 часова играју меч четвртфинала Европског првенства у Загребу против репрезентације Мађарске. Дуел за пласман у полуфинале можете пратити путем директног преноса на РТС 1, као и на нашем порталу из часа у час. 

Ватерполо класик у Загребу - Србија против Мађарске за полуфинале Европског првенства (15.00, РТС1) Ватерполо класик у Загребу - Србија против Мађарске за полуфинале Европског првенства (15.00, РТС1)

Након три лаке победе у групи које су јој донеле пласман у другу фазу такмичења, Србију је у плеј-офу за пласман у четвтфинале чекао нешто тежи посао. Иако је изгубила све три утакмице у групној фази, Француска је представљала знатно незгоднијег противника од Израела, Немачке и Малте, нарочито имајући у виду да је поразе забележила против веома квалитетних ривала. 

Прво полувреме репризе са прошлог првенства Европе, које је припало Француској, показало је због чега су из табора српске репрезентације упозоравали на квалитет противника. Међутим, у наставку је Србија ипак показала да је квалитет на њеној страни и успела да се реваншира за пораз из Сплита у истој фази такмичења пре две године. 

У четвртфиналу је чекају старци знанци - екипа Мађарске. Мађари су до четвртфинала стигли као првопласирани тим групе Б, испред Италије и Грчке. Након пораза у првом колу од Грка, успели су да савладају Грузију и Италију и домогну се пласмана у нокаут фазу. 

Дуел две најтрофејније европске селекције

Меч између Србије и Мађарске представља прави класик европског и светског ватерпола, с обзиром на то да је реч о две репрезентације са највећим бројем одличја у историји Европских првенстава.  

Србија се може похвалити са 22 медаље са првенстава Европе, од чега осам златних, девет сребрних и пет бронзаних одличја. Управо су Мађари једина успешнија репрезентација са четири медаље више, од којих је 13 златних, седам сребрних и шест бронзаних медаља. 

Обе репрезентације имају оверену визу за Светско првенство које се игра ове године у Дохи, али Србија, за разлику од Мађарске, још није осигурала пласман на Олимпијске игре.  

То би могла да уради уколико освоји шампионат или заврши као најбоље пласирана екипа после Грчке, Мађарске и Француске, које већ имају осигуран пласман. 

Блиска историја сусрета

У претходних пет утакмица са Мађарском, "делфини" су славили у три наврата, укључујући победу на "ЕО-Н купу" који је претходне године одигран у Будимпешти у склопу припрема за Европско првенство. Србија је славила након бољег извођења петераца укупним резултатом 16:14. 

Пре тога, две репрезентације су се састале управо на претходном Европском првенству када је Мађарска прилично убедљиво савладала Србију у мечу групне фазе са 16:7, након чега је дошла и до финала у ком је изгубила од Хрватске са 10:9. 

"Имају одличан спој младости и искуства"

Репрезентативац Србије и члан Вашаша Страхиња Рашовић сматра да Србија има добре шансе за победу, уколико се буде придржавала плана игре. 

"Сигуран сам да имамо решење. Овај тим има квалитет и показао је то до сада. Верујем да ћемо успети да своје замисли спроведемо у дело и да ће све да буде у реду", рекао је Рашовић. 

Некадашњи играч Ференцвароша Немања Убовић је са пуно поштовања говорио о репрезентације Мађарске, чији систем и играче одлично познаје. 

"Имају одличан спој младости и искуства и систем који одлично функционише. Никоме није лако да игра против њих, али нема сумње да ћемо дати све од себе. Одбрана, смиреност и концентрација су нам главни адути", изјавио је Убовић. 

Селектор репрезентације Србије Урош Стевановић рекао је да Србију очекује изузетно тежак меч у четвртфиналу, док је капитен Никола Јакшић позвао на опрез пред меч са старим ривалом.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво