Икодиновић и Шапић се опростили од Бенедека: Отишао највећи

Бивши ватерполисти Данило Икодиновић и Александар Шапић опростили су се од легендарног Тибора Бенедека, који је преминуо у 47. години после тешке болести.

Вест о смрти легендарног Бенедека, који се сматра једним од најбољих ватерполиста икада и вероватно најбољим леворуким играчем, који је био део златне генерације мађарске репрезентације, која је три пута заредом постала олимпијски шампион (2000, 2004. и 2008), саопштио је Ватерполо савез Мађарске.

Икодиновић, који је са Бенедеком провео године у италијанском Про Реку, а у капицама својих репрезентација водили су епске битке, написао је да је отишао један од највећих из тог спорта.

"Не волим да радим јавно овакве ствари, али овај пут морам. Умро Тибор Бенедек. Један од највећих ватерполиста, спортиста икада! Изнад свега био је пресјајан човек! Част ми је била познавати те, Тиби! Играти и бити поред тебе! Вечна слава му!", написао је Икодиновић на Твитеру.

Александар Шапић истакао је да је вест од смрти Бенедека једна од најтужнијих вести последњих година, додавши да је преминуо је један од највећих ватерполиста свих времена.

"Тибор је био човек против којег сам играо скоро 15 година. Он леворук, увек је био преко пута мене и имали смо директних дуела на хиљаде. Како у нашим националним селекцијама, тако и у разлицитим клубовима где смо један против другог играли. Тибор је био једини ватерполиста којем сам се истински дивио, кога сам на неки чудан начин волео и поштовао и који је био један од највећих покретача и мотива мог фанатичног рада и спартанског ватерполо живота, који сам кроз своју каријеру водио", написао је Шапић на Фејсбуку.

Шапић је додао да је Бенедек био извор инспирације, да је био фасциниран његовом упорношћу, радом, енергијиом, дисцилплином, снагом и лакоћом са којом је играо ватерполо, као и да је огледао преко 400 његових утакмица са свих могућих такмичења, како клуба тако репрезентације.

"Касније када сам почео да играм против њега, увек сам желео и улазио у дуеле баш са њим, са огромном жељом да покажем да сам му дорастао...Умео сам често да будем груб, можда и да пређем границу, али све из жеље да покажем себи и њему да сам и сам способан да будем једнако добар. Био је једна фасцинантна особа, никада на моју грубост није исто реаговао, па ме је тиме практично скоро увек анестезирао, да ме је било срамота пред самим собом што сам прелазио границу грубости...Играо је снажно, али никада ван оквира фер плеја. Био је увек смирен, пристојан, умерен, културан....и што сам га више упознавао, то сам му се више дивио, пре свега као човеку и особи", написао је Шапић.

Бивши репрезентативац у свом посту додаје да ми је жао што никада му никада није рекао колико му се заправо дивио.

"Отишао је човек ког сам на чудан начин волео, иако никада превише дуго нисмо разговарали. Отишао је човек који је био један од највећих професионалаца у историји нашег спорта, који никада није био уморан или неспреман. Отишао је човек који је много утицао да и сам будем играч какав сам био, а то нажалост није ни знао, јер ја нисам имао храбрости да му приђем и све то кажем. Тиборе, никада нећеш сазнати колико си ми као спортиста значио и никада нећу заборавити оно што си био у нашем свету. А траг који си оставио у светском ватерполу неће заборавити ни генерације и генерације које буду после нас долазиле. Пријатељу, нека ти је лака земља. Почивај у миру, велики човече", стоји у Шапићевој објави на Фејсбуку.

петак, 02. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару