Успешна година „делфина“, освојена Светска лига и пласман на ОИ

Ватерполисти Србије су претходне године освојили Светску лигу и тако се пласирали на Олимпијске игре, што је уједно и био главни циљ селектора Дејана Савића. У други план стављено је Светско првенство у Јужној Кореји и Европа куп. Оба такмичења послужила су за подмлађивање селекције и уигравање младих играча.

„Делфини" су годину започели учешћем на Европа купу, где је освојила шесто место. У четвртфиналу, у Загребу, Србија је поражена од Шпаније са 13:12. Ово је био и квалификациони турнир за финале Светске лиге, где се наша репрезентација аутоматски пласирала пошто је била домаћин финалног турнира, тако да је турнир у Загребу послужио за проверу младих играча.

Уследио је финални турнир Светске лиге, који је одржан на београдском Ташмајдану, уједно ово су биле квалификације за Олимпијске игре. Од почетка издвојиле су се две екипе, Србија и Хрватска, и без већих проблема стигле до финала.

Велики улог – директан пласман у Токио, пуне трибине, све је обећавало прави спектакл у базену. Меч је одигран под невероватним временским условима. Јак пљусак, на моменте је деловало да ће меч бити одложен. Ипак, тимови се нису обазирали на кишу. Велика борба у базену задржала је гледаоце на трибинама, које су остале испуњене упркос снажном пљуску. То је додатно мотивисало играче да пруже максимум.

На крају ватерполо репрезентација Србије савладала је селекцију Хрватске са 12:11 у финалу Светске лиге. "Делфини" су освајањем Светске лиге изборили пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године и тако остварили главни циљ ове године.

Препун Ташмајдан бодрио је и носио ватерполо репрезентацију Србије до победе над Хрватском. Провала облака, покварени семафор, неколико преокрета и неизвесна завршница виђени су у том мечу.

Наредно такмичење било је Светско првенсто у Јужној Кореји, на које је наша селекција отишла са прилично подмлађеним саставом, без Филиповића, Пјетловића и Прлаиновића. Селектор Дејан Савић је тестирао неке нове снаге на великом такмичењу. Смена генерација је неминовна у сваком спорту, а изгледа да се у нашем ватерполу то ради систематски и дугорочно, како би селекција остала у самом врху светског ватерпола.

После доброг старта на шампионату, ипак подмлађена селекција није издржала под великим притиском у наставку. Поражена је од Шпаније у четвртфиналу са 12:9. У борби за пласман репрезентација Србије освојила је пето место на Светском првенству у јужнокорејском Квангџоу, пошто је са 13:9 победила селекцију Аустралије.
 
Шампионат је освојила Италија, која је у финалу савладала Шпанију са 10:5.

Претпослењу такмичарску утакмицу ове године, на старту нове сезоне у Светској лиги, „делфини" су одиграли против Холандије у Хагу.

Српска ватерполо репрезентација успешно је започела учешће у овогодишњем издању Светске лиге, пошто је у Хагу савладала домаћу селекцију Холандије са 12:7.

Уследиле су припреме за Еврпско првенство у Будимпешти од 12. до 26. јануара, на коме ће наша селекција бити у групи са Румунијом, Холандијом и Русијом. Пред „делфинима" је изазов да се пети пут оките насловом најбољих на Старом континенту.

Прво је у Америци одигран двомеч са домаћином. По једна победа на обе стране, прво су Американци победили са 13:12 (3:4, 4:2, 3:2, 3:4) у пријатељској утакмици одиграној у Сан Дијегу.

Уследио је реванш у Торансу, у коме је наша селекција славила победу од 16:11 (3:2, 2:2, 5:4, 6:3).

Последњи такмичарски меч одигран је у Београду против Хрватске, шест месеци након спектакуларног меча у финалу Светске лиге. Овог пута улог је био много мањи, меч без неког претераног такмичарског набоја у оквиру квалификација за Светску лигу.

Наши користе прилику да победом над великим ривалом окончају годину. Србија је убедљиво савладала Хрватску са 15:11.

Да Србија има будућност у ватерполу уверили су нас млади играчи на Светском првенству. Они су освојили сребрну медаљу на СП у Кувајту. Србија (играчи до 20 година) поражена је од Грчке са 6:4 у финалу. Бронзана медаља припала је селекцији Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару