Врњачка Бања, центар српског ватерпола

Национални ватерполо центар, чија je прва фаза градњe завршена у Врњачкој Бањи, није без разлога лоциран управо овде. Са организованим пливањем у Бањи се почело пре више од пола века, а они најмлађи, који сада тренирају, намеравају да продуже традицију квалитетног пливања и ватерпола у Бањи.

Тома Гочанин,осамдесетогодишњак из Врњачке Бање је прва генерација пливача ватерполиста, који су игру започели половином прошлог века.

"По цео дан смо проводили по базену и учењу пливања, и осталих игара у води", каже Тома Гочанин". Додаје и да у то време нису ни знали да се то зове ватерполо, та игра у води са лоптом.

Пливали су и играли ватерполо на базену који је у свом дворишту изградио ондашњи поштар Пејовић.

"Да бих скупио играче, пошто још нико није ни знао за ватерполо ја сам сам направио голове, пуштао сам их џабе да се купају и играју", прича Бора Пејовић, члан прве генерације ватерполиста, чији је отац направио базен.

Један од најбољих стрелаца, Томислав Ћирић, који је активно играо 38 година, и данас је поносан што у Врњачкој Бањи стасавају нове наде овог спорта.

"Могу да се похвалим да и међу девојчицама имам две активне репрезентативке Србије у ватерполу", каже Томислав Ћирић, тренер ПВК Гоч.

Слике чувају сећање на изглед базена Клобук давних година прошлог века, када је почео да се игра ватерполо у Врњачкој Бањи. Данас се утакмице не играју на овом базену који је у међувремену реновиран због димензија, већ на Олимпијском отвореном базену и у затвореним базенима у зимском периоду.

У базену хотела Бреза марљиво тренирају млади, усвајајући знања најбољих.

"Волим ватерполо и то је традиционалан спорт у нашој бањи", каже Андреа Гашић, репрезентативка Србије у ватерполу.

"Мајка је тренирала пливање, отац ватерполо, деда исто пливање и цела фамилија је била у ватерполу", истиче ватерполиста Гоча Родољуб Џамић.

Освајали су врњачки ватерполиости златне, сребрне, бронзане медаље. Игор Гочанин освојио је и Олимпијску.

"Надам се да у догледно време може неко и да ме превазиђе, што је у неку руку и мој сан као тренера", каже Игор Гочанин тренер ПВК Гоч.

Прва фаза изградње Националног ватерполо центра у Врњачкој Бањи вредна 150 милиона динара је завршена. Следи наставак.

"А то је покривање целокупног објекта, ти радови ће се изводити у 2017. години и почетком лета ћемо имати потпуно завршен Национални ватерполо центар", каже Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

Традиција ватерпола у Врњачкој Бањи дуга је више од пола века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару