Златни „делфини“ шампиони Европе!

Мађарска–Србија 7:12. Ватерполисти Србије најбољи су на Старом континенту. У великом финалу усред Будимпеште, против још већег ривала, „делфини“ су маестралном игром одбранили титулу освојену у Ајндховену пре две године.

Ватерполо репрезентација Србије одбранила је титулу првака Европе пошто је вечерас у финалној утакмици у Будимпешти савладала домаћу селекцију Мађарске са 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1).

Ватерполисти Србије тријумфално су окончали 31. шампионат Старог континента и одбранили титулу освојену пре две године у Ајндховену.

Ново златно одличје освојено је потпуно заслужено после импресивне игре токо целе утакмице, а изабраници селектора Дејана Савића заслужују све честитке за оно што су пружили у дуелу са традиционалним ривалима.

Велики дерби, ватерполо класик, протекао је, према очекивањима, у дивовској борби два најбоља тима. Све је прштало у запенушаном базену „Алфред Хајош“, а Мађари су као домаћини све учинили да побољшају свој рекорд и домогну се 14. европског злата, првог од 1999. године.

Ништа им није помогло, иако су имали громку подршку са испуњених трибина. Српски тим је, једноставно, блистао и није испуштао вођство од почетка до краја спектакуларног меча.

Мађари нису имали никакво решење за непробојну одбрану "делфина", која је деловала готово перфектно. Голман Гојко Пијетловић овога пута био је један од стубова тима, капитен Живко Гоцић маестралан пред оба гола, Андрија Прлаиновић, Душко Пијетловић, Душан Мандић, Филип Филиповић такође.

Селектор Савић мајсторски је поставио игру, тако да тријумф ниједног тренутка није долазио у питање. Србија је на крају друге четвртине имала чак пет голова предности (7:2). Покушавали су Мађари да се макар приближе (9:6), али од преокрета су били километрима далеко.

Све је било јасно када је Филиповић на почетку последње деонице постигао два гола за 11:6, да би Гоцић само потврдио да је вечерас славио далеко бољи, квалитетнији и конкретнији тим.

Мало ко је очекивао да ће злато из Ајндховена бити одбрањено на овако убедљив начин и то против велесиле Мађарске, али српски ватерполисти вечерас су, једноставно, блистали и у великом стилу потврдили много пута доказани квалитет, што су им признали и велики ривали у базену.

Србија се тријумфом у Будимпешти домогла трећег златног одличја на континенталним шампионатима као самостална земља, након што је тријумфовала 2006. у Београду и 2012. у Ајндховену. Српски ватерполисти имају још сребро из Малаге 2008. и бронзу из Загреба 2010. године.

Голман репрезентације Србије Гојко Пијетловић проглашен је за најбољег чувара мреже на првенству. За најбољег играча турнира проглашен је Мађар Денеш Варга, а најбољи стрелац је Шпанац Еспањол са 24 гола.

Вечерашњи меч одигран је на базену „Алфред Хајош“ пред око 6.000 гледалаца, а судили су Маргета (Словенија) и Александреску (Румунија).

Мађарска: Нађ, Гор-Нађ, Мадараш, Ердељи 1, Вамош 2, Хошњански, Ад. Декер, Сивош 2, Дан.  Варга 1, Ден. Варга 1, Тот, Хараи, Ат. Декер.

Србија: Г. Пијетловић, Мандић 2, Гоцић 3, Ранђеловић, Ћук 1, Д. Пијетловић 1, Никић, Алексић 1, Рађен 1, Филиповић 2, Прлаиновић 1, С. Митровић, Б. Митровић.

Бронзана медаља на овогодишњем 31. Европском првенству припала је Италији, која је у утакмици за треће место победила Црну Гору са 11:9.

Овако је протекло финале у Будимпешти:

21.43 - Крај меча, Србија је шампион Европе! 

21.42 - ГОООЛ! Варга постиже гол, који не мења ситуацију у базену.

21.36 - ГОООЛ! Живко Гоцић постиже гол, шест разлике за Србију, нешто више од три минута до краја меча.

21.32 - ГОООЛ! Опет Филип Филиповић сјајно погађа! 

21.30 - ГОООЛ! Филип Филиповић постиже свој први гол на мечу у веома битном тренутку. Србија води 10:6. 

21.26 - Крај трећег дела игре. Србија води 9:6. 

21.25 - ГОООЛ! У финишу треће четвртине, Мађари постижу још један гол.

21.24 - ГОООЛ! Данијел Варга постиже свој први гол на утакмици.

21.22 - ГОООЛ! Живко Гоцић прецизан, Србија води 9:4. 

21.17 - ГОООЛ! Ердељи постиже четврти гол за Мађаре, у ситуацији са играчем више. Сава Ранђеловић је искључен на два минута, али се неће враћати у воду, пошто му је то треће искључење. 

21.14 - ГОООЛ! Душан Мандић постиже феноменалан гол, Србија води 8:3.

21.12 - ГОООЛ! Мартон Сивош смањује предност "делфина" на 7:3. 

21.10 - Почело је друго полувреме први напад имају Мађари. 

21.05 - Полувреме, Србија води 7:2. 

21.00 - ГОООЛ! Милош Ћук постиже свој први гол на мечу, седми за Србију! 

20.57 - ГОООЛ! Леворуки Вамош, у ситуацији када Мађари имају играча више, смањује предност Србије. 

20.54 - ГОООЛ! Србија води са 6:1! Мандић је стрелац, огромна предност за Србију! 

20.53 - ГОООЛ! Живко Гоцић сјајним ударцем увећава предност "делфина"! 

20.51 - ГОООЛ! Још једном проверена комбинација – играч више, Мандић је упослио Милана Алексића који је без проблема затресао мрежу. 

20.50 - Крај прве четвртине, Србија води са 3:1. 

20.45 - ГОООЛ! Играч више за Србију, још једном Прлаиновић одлично проиграва, овај пут Душка Пијетловића, а овај постиже трећи гол за Србију! 

20.43 - ГОООЛ! Мађари смањују предност Србије, први гол за домаћина постигао је Мартон Ванош. 

20.42 - ГОООЛ! Андрија Прлаиновић одлично шутира, голман Мађара није могао ништа. Србија води са 2:0. 

20.40 - ГОООЛ! Никола Рађен постиже гол на сјајну асистенцију Андрије Прлаиновића, у ситуацији када је Србија имала играча више. 

20.34 - Почео је меч, први напад имају "делфини". 

20.26 - У Будимпешти, после представљања играча, на реду је интонирање химни, а затим и оно највљажније – финални меч. 

20.00 - Ватерполисти Италије освојили су бронзану медаљу на првенству Европе пошто су у утакмици за треће место савладали селекцију Црне Горе са 11:9 (1:3, 5:3, 2:2, 3:1).

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи