Ледена посластица

Олимпијски турнир хокејаша у знаку великог ривалитета Канаде и Русије, као и њихових водећих асова Крозбија и Овечкина.

Хокејашки турнир у Ванкуверу, који почиње данас, свакако ће бити најузбудљивији и медијски најатрактивнији догађај Олимпијаде. Томе у прилог говори и чињеница да ће хокејашко финале уједно бити и завршни догађај највеће светске смотре зимских спортова.

Посебну драж турниру даје чињеница да се игра у граду који има НХЛ екипу и где публика живи за хокеј. Боб Николсон, члан Организационог комитета,  изјавио је да је град полудео за овим турниром и да ће се играти у фантастичној атмосфери. Канада је колевка хокеја и то је овде национални спорт.

Рене Фасел, председник Светске хокејашке федерације, оцењује да су створени сви услови да ово буде најбољи хокејашки турнир икада одржан, не кријући задовољство што је руководство НХЛ-а паузом у најјачој светској лиги поново омогућило да репрезентације на Олимпијади наступе у најјачим саставима.

Канађани или Руси?

Основно питање које прати Олимпијски турнир. Сви очекују да оно остане нерешено до самог финала.

Руси су тријумфовали на последња два Светска првенства и освајање злата у Ванкуверу заокружило би успех ове генерације. На челу екипе су две легенде - тренер Владимир Биков и менаџер тима, легендарни голман, Владислав Третјак. Они су у тим позвали 14 играча из НХЛ и 9 из КХЛ (најјаче европске лиге, која се по организацији и квалитету полако примиче северно-америчкој лиги).

За првог голмана равноправно конкуришу Евгениј Набоков из Сан Хосеа, Иља Бризгалов из Феникса и Семјон Варламов из Вашингтона.

У нападу су највеће звезде овог тима - Алекс Овечкин и Евгениј Малкин. Уз њих треба истаћи и Иљу Ковалчука, Павела Дацјука, Александра Семина, као и легендарног Сергеја Федорова. Стубови одбране биће Сергеј Гончар (његова четврта Олимпијада) и Андреј Марков.

Канада, поред домаћег леда (НХЛ димензија) и фанатичне публике, такође има своје играчке адуте. Пре свих то су капитен Питсбурга Сидни Крозби, затим Џером Игинла (треће олимпијске игре), Дени Хитли, Рик Неш. Одбрану ће предводити искусни Скот Нидермајер и Крис Пронгер (четврти пут на олимпијади).

Селектор репрезентације "јаворовог листа" имаће слатке муке и око избора првог голмана. На располагању су му Мартин Бродур, Роберто Луонго и Марк Андре Флури.

Ако дође до великог финала између ових хокејашких велесила, биће то судар две најпознатије школе - руске, која гаји технику, комбинаторику  и тимску игру и канадске, коју карактеришу брзина, снага, игра телом, експлозивност...

Руси су ту можда у малој предности јер су, играјући у НХЛ-у, поред вештина којима су овладали у својој домовини, усвојили и  врлине својствене играчима са друге стране океана.

Можда ипак неко трећи?

Премда целокупна светска спортска јавност у великом финалу очекује обрачун Русије и Канаде, не треба заборавити ни освајаче медаља са прошле Олимпијаде - селекције Шведске (злато), Финске (сребро) и Чешке (бронза), које свакако поново улазе у најужи круг кандидата за једно од места на победничком постољу..

Швеђани у својим редовима имају чак 12 играча који су усвојили злато у Торину. Главни адути "три круне" су Петер Форсберг, Данијел Алфредсон, Хенрик Зетерберг, Никлас Бакстром, браћа Седин, Фредрик Модин. Гол ће бранити Хенрик Лундквист а у томе ће му помагати поуздани бекови Матиас Охлунд, Никлас Кронвал и Никлас Лидстром.

И боје Финске браниће стара гарда. У питању су проверена имена која су протекле деценије оставила дубок траг. Ударну иглу свакако представља најбоља нападачка тројка са последње Олимпијаде коју чине Саку Коиву, Јере Лехтинен и Теему Селане.

Тренер Чешке Владимир Ружичка одлучио се такође за проверене снаге. Екипу предводи великан Јаромир Јагр, којем је ово вероватно последње велико такмичење и сигурно жели да се опрости освајањем медаље. Главне снаге у нападу биће Патрик Елиас, Мартин Ерат, Мартин Хавлат и Томаш Плеканец, док су стубови одбране Томаш Каберле, Павел Кубина и Филип Куба. Мрежу ће чувати голман Флориде Томаж Вокоун.

Из другог плана, своју шасу за медаљу тражиће и репрезентације Словачке и САД.

Словачку селекцију предводе Маријан Хоса, Маријан Габорик и Здено Чара (прошле сезоне званично најбољи бек НХЛ-а). Свакако треба истаћи и Зигмунда Палфија, Павела Демитру, Ричарда Жедника, Јозефа Стампела, Бранка Радивојевића као и два поуздана чувара мреже - Јарослава Халака из Монтреала и Петера Будајиа из Колорада.

За разлику од већине репрезентација, Американци су се одлучили за смену генерација. Дугогодишњи ослонци екипе Мајк Модано, Бил Гуерин и Каит Ткачук данас су на заласку каријере и нису уврштени у олимпијски тим. Од искуснијих ту су Брајан Рафалски и Крис Друри, којима су ово треће олимпијске игре, као и Џеми Лангенбрунер. 

Биће на турниру још јаких селекција, пре свих треба истаћи Швајцарску, Немачку и Белорусију које свакако могу изненадити фаворите и отежати им пут ка медаљи.

Канада или Русија? Крозби или Овечкин? Можда ипак неко трећи? Одговоре на ова питања сазнаћете пратећи преносе из Ванкувера на програмима РТС-а.

Формат такмичења

Систем такмичења на Олимпијском хокејашком турниру осмишљен је тако да свакој репрезентацији пружи прилику за "поправни" и проходност у завршницу. Теоретски је могуће да екипа која је у првој фази турнира била последња, искористи прилику у нокаут фази и стигне до медаље.

У првој фази такмичења екипе су разврстане у 3 групе, где се игра по лигашком систему "свако са сваким"

Група А Група Б Група Ц
Канада Русија Шведска
САД Чешка Финска
Швајцарска Словачка Немачка
Норвешка Летонија Белорусија

На основу успеха оствареног у такмичењу по групама, репрезентације ће бити рангиране од 1. до 12. места. Прве четири селекције одлазе у четвртфинале, док ће преостали четвртфиналисти бити добијени у мечевима између селекција које су рангиране од 5. до 12. места.

У такмичењу по групама за победу у регуларном току меча добијају се три бода, док поражна екипа остаје без бодова. Ако је меч завршен нерешено, свака екипа добија по бод, а додатни бод добија она екипа која победи после петоминутног продужетка или извођења пенала.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару