Универзијада највећи спортски догађај у свету ове године

Летње Универзитетске игре, које ће од 1. до 12. јула бити одржане у Београду и још седам српских градова, највеће су спортско такмичење у свету ове године.

Овогодишње 25. Студентске игре, које су после Олимпијских игара најмасовнија светска спортска манифестација, окупиће око 9.000 такмичара из 140 земаља, чиме ће се наћи међу три најбројније Универзијаде одржане до сада.

Пре две године у Бангкоку је учествовало 10.000 спортиста из 170 земаља, док се 2005. у Измиру у Турској такмичило 9.500 спортиста из 170 држава.

Термин "Универзијада" представља спој речи "универзитет" и "олимпијада" и указује на везу између академског образовања и олимпијских начела.

Амблем Универзијаде конкретизује ту симбиозу - велико латинично слово "У" са пет полукружно постављених звездица које симболишу пет континента, а химна Универзијаде "Гаудеамус игитур" истовремено је и симбол студентског покрета.

Ово такмичење, које се сваке друге непарне године одржава под покровитељством Међународне студентске спортске федерације (ФИСУ) представља важан степеник у припремама спортиста за Олимпијске игре, а према правилима на Универзијади могу да се такмиче студенти спортисти старости од 17 до 28 година.

Универзијада је проткана филозофијом подстицања пријатељства и фер плеја међу младим људима широм света, који представљају интелектуалну будућност човечанства.

У основи Универзијаде налази се идеја да се студенти на спортском борилишту науче заједничком раду и да се истовремену подстакне њихов истраживачки и такмичарски дух.

На првој Универзијади одржаној у италијанском граду Торину 1959. године учествовало је 985 спортиста из 45 земаља.

На последњих неколико издања Универзитетских игара најуспешнији су били Кинези, Руси, Јапанци, Американци и Украјинци.

У Бангкоку 2007. Кина је освојила укупно 87 одличја, односно 32 златне медаље, испред Русије која је сакупила 92 одличја, од којих 28 златних.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару