Читај ми!

Игрe у Токију, укратко: Србија оборила рекорд из Рија и доказала да је спортски гигант у региону

Олимпијски тим Србије је на Играма у Токију оборио рекорд по броју освојених медаља. Српски такмичари су покупили девет одличја и тако надмашили учинак из Рио де Жанеира пре пет година. Такође, Србија је са девет медаља доказала да је спортски гигант у региону.

За Србију, Олимпијске игре у Токију почеле су муњевито, наставило се у нешто споријем ритму, да би најслађе било на крају.

Милиметарска прецизност Дамира Микеца покренула је лавину успеха, коју су крунисали неустрашиви ватерполисти, доказавши још једном да су најбољи на планети. 

Наша земља освојила је девет одличја на Играма у Токију, чиме је оборен рекорд од пре пет година са Олимпијских игара у Рију.

Најсјајнија одличја освојена су у базену и борилачким спортовима. Милица Мандић била је најбоља у таеквондоуЈована Петковић у каратеу, да би последњу медаљу у Токију, Србији освојили ватерполисти.

Једино сребро за Србију изборио је Дамир Микец у стрељаштву.

Чак пет освојених медаља било је бронзано, а њима су се окитили стрелац Миленко Себићтаеквондисткиња Тијана Богдановићрвач Зураб Датунашвилимушка баскет и женска одбојкашка репрезентација. 

Србија се са девет освојених медаља у Токију сврстава на 26. место по броју укупно освојених медаља, а 28. уколико се гледа "тежина" златних.

Тако је oлимпијски тим Србије други по броју освојених одличја у региону, одмах иза Мађарске.

Мађари су освојили 20 одличја, Србија девет, а потом следе Хрватска са осам, Бугарска са шест, Словенија са пет, Грчка и Румунија са четири. Северна Македонија освојила је једну, док Црна Гора, БиХ и Албанија нису успели да стигну до одличја у Токију. 

Србија је могла и до знатно већег броја медаља, али је нажалост у пет спортова и дисциплина заузела четврто место. Нажалост, били су то спортови у којима је Србија важила за једног од, ако не и највећег, фаворита за медаљу. 

Било како било, Србија је још једном доказала да важи за спортског гиганта у региону и у Европи и да је спорт један од њених заштитних знакова.

Све наступе, успехе и изјаве српских спортиста, могли сте да пратите у директним преносима на програмима Радио-телевизије Србије, као и на нашем интернет порталу.

Наредне Олимпијске игре почињу за три године, 26. јула 2024, када ће домаћин бити главни град Француске, Париз. 

Надамо се да Србију у Паризу чека још више остварења, одличја и рекорда...

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара