Читај ми!

Бубањ за РТС: Новак је учешћем на Олимпијским играма угрозио резултат на Ју-Ес опену

Горан Бубањ, тениски стручњак и некадашњи председник Тениског савеза Београда, рекао је у Јутарњем дневнику РТС-а да је Новак Ђоковић учешћем на Олимпијским играма угрозио своје шансе за освајање Ју-Ес опена. Ђоковић је наступио у Токију, али је такмичење у обе конкуренције завршио без медаље, потпуно исцрпљен и са вишеструким повредама. Тиме је остао и без шансе да комплетира "златни слем", односно да највећим титулама у тенису (освојио већ Аустралијан опен, Ролан Гарос и Вимблдон), придода и златну олимпијску медаљу.

Бубањ је гостујући на РТС-у навео да не може бити задовољан наступом најбољег тенисера света и имао је спреман одговор на питање како би га оценио.

"Вероватно као и он сам, али и велики део јавности – неуспех", рекао је Бубањ за РТС.

"Тражити узроке том неуспеху је мало дужа прича. Ако кренемо од почетка, од одлуке да уопште учествује – било је 50:50. Шта је превагнуло код те одлуке да учествује када је већ освојио три гренд слема и био исцрпљен. Не сумњам да је направио добру анализу и да је одлучио добро."

Открио је и да је, због жалби и померања термина, Новак дошао у ситуацију на коју многи, па ни он сам, нису обратили пажњу.

"То је можда још једна од ствари коју он није сагледао у старту – да он на Олимпијским играма неће бити са својим тимом, да неће бити са људима који му решавају ствари. Његов менаџер Едоардо Арталди би ово што ћу вам сада рећи сигурно приметио. Једна ствар која је потпуно техничке природе, а то је када играте сингл и дубл, онда ваш меч у појединачној конкуренцији мора да почне много раније јер се мечеви парова увек играју после сингла. Онда је он, жалећи се да игра прерано, ушао тај дубл и, уместо да, на пример, игра у 19, на терену био три сата раније – у 16. То је још једна споредна ствар која је доста утицала."

Додао је да га је дружење и сва пажња коју је имао у олимпијском селу, без обзира на то што је он желео да осети ту атмосферу, утицало на то да почне да расипа енергију.

"Дилема је једноставна – тениски гренд слем, значи четири титуле у једној години, историјски је подвиг. Нико пре то није учинио, не рачунам Рода Лејвера 1969. јер су се играла три турнира на трави и то буквално није био ни сличан спорт. Придодати томе и Олимпијске игре звучи примамљиво и објективно је он, понесен овим резултатима, мислио да може и то. Али дугорочно гледано, угрозио је и овај резултат који му предстоји."

Легендарни српски одбојкаш Вања Грбић рекао је да олимпијски шампион нема само златну медаљу, већ и једну животну филозофију, а управо је то симболика коју Новак Ђоковић показује све ове године.

"Слажем се са вама, он то нон-стоп доказује и показује. Али постоји један тренутак који вам обележи, не живот, него историју једног спорта. Ви тај тренутак не можете да угрозите тиме што желите да угодите свима у трпезарији који желе да се сликају са вама. Неке ствари се дешавају у једном моменту и не могу да се понове. Ако тај моменат не искористите, питање је да ли ће бити нових."

Светски "број 1" је много пута у прошлости успевао да се врати после тешких пораза, али је питање колико је исход Игара у Токију утицао на његово самопоуздање пред последњи гренд слем.

"Не самопоуздање, него и читав низ радњи које има пред један гренд слем. Себи је одузео месец дана одмора и припрема, припремни турнир пред Ју-Ес опен. Много тога је жртвовао за Олимпијске игре, па и да је освојио злато, био би уморан и све би било исто, али би имао енергију коју би му дало то злато. Овако, у великој мери ће бити уморан и биће страшно тешко у Њујорку", закључио је Бубањ за РТС.

За крај, истакао је да нас је "Ђоковић нажалост навикао на овакве резултате на Олимпијским играма", али да то не би требало да утиче на остале српске спортисте у Токију, који би требало да прикажу оно најбоље што их је довело до такмичења.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару