Читај ми!

Историјско финале у недељу

Велико финале Вимблдона између Рафаела Надала и Новака Ђоковића на програму је у недељу од 15 сати, а сви светски медији велику пажњу посвећују његовом пробоју на прву позицију међу тенисерима. Похвале стижу и од директног противника који у недељу брани прошлогодишњу титулу.

Најбољи шпански тенисер Рафаел Надал одао је признање српском играчу Новаку Ђоковићу, који је јучерашњим тријумфом над Жо-Вилфридом Тсонгом у полуфиналу Вимблдона обезбедио прво место на АТП листи од понедељка.

"Ђоковић игра феноменално ове сезоне, о чему најбоље говори податак да је изгубио само један меч. Биће веома тешко, али и узбудљиво у финалу. Надам се победи, иако сам четири пута изгубио од њега ове сезоне", рекао је Надал.

Шпанац сматра да му је у каријери много важније освајање трофеја од позиције на АТП листи. 

"Искрено, рејтинг ми није толико важан, колико победе и трофеји на највећим светским турнирима. Најважније ми је да играм најбоље у кључним моментима", поручио је Надал.

Светски медији велику пажњу посвећују успеху српског тенисера Новака Ђоковића који је победом у полуфиналу Отвореног првенства Енглеске остварио два велика циља - први пласман у финале Вимблдона у каријери и историјско место број један на АТП листи.

Шпански лист Ас истиче да ће финални меч Ђоковића и Рафаела Надала у недељу представљати "двобој за анале".

"Може се тај меч назвати и дуелом садашњости и будућности", каже Ас, упоредивши га са некадашњим дуелом Џона Мекинроа и Бјорна Борга из 1980, када је славио шведски тенисер.

Италијански лист Коријере дела сера проналази "игру судбине" у чињеници да ће се у финалу Вимблдона срести Ђоковић и Надал, "одмах пошто је Србин победом над Жо-Вилфридом Тсонгом у полуфиналу сменио Шпанца на листи најбољих тенисера света".

"Шта год да се догоди у недељу по подне, тенисер са Мајорке од понедељка више неће бити први играч света. То место ће од сада заузимати Ђоковић", истиче италијански дневник и подсећа на тренутак када је српски тенисер одмах по освајању последњег поена у мечу са Тсонгом пољубио вимблдонску траву.

"Најбоље место да се постане број један у свету", закључује Коријере.

Британски Гардијан истиче да ће се у недељу у Вимблдону водити, пре свега, "ментална битка" двојице тенисера који "пуцају од самопоуздања".

"Оно што једног тенисера чини великим шампионом јесте, без сумње, његово самопоуздање", оцењује Гардијан и наводи да је Ђоковић спреман за напад сада већ бившег "броја један".

"Надал брани титулу против Ђоковића који је и званично сада најбољи тенисер на свету", истиче британски лист.

"Када сам као мали почињао да играм тенис замишљао сам себе у финалу Вимблдона", преноси Гардијан речи нашег тенисера и додаје да је Србин дошао до самог тениског врха "поседујући у себи нешто што је више од брзих ногу и бистрог ума".

"И у најтежим тренуцима верујем у себе. Раније сам губио важне мечеве, јер нисам имао тај квалитет више у својој игри. Сада је све другачије, јер имам огромно самопоуздање", преноси речи Ђоковића британски лист.

Аустријска штампа посветила је велику пажњу успеху Новака Ђоковића на тениском турниру у Вимблдону, односно његовом првом уласку у финале тог престижног турнира, што му је донело заузимање трона на листи најбољих тенисера света.

"Ако се већ преузима трон, онда је то најбоље у Вимблдону и са стилом и класом, јер је Србин Ђоковић своју одличну тениску годину крунисао скоком на врх светске ранг-листе", истиче бечки дневник Курир.

"Мој сан се остварио. Читав живот сам радио за то", преноси лист речи новог првог рекета света.

У понедељак ће победник Дејвис купа бити први пут вођен као број 1. Против Француза Тсонге Ђоковић је успео да побољша свој запажени годишњи биланс на 47:1.

Курир истиче да је меч Ђоковић-Тсонга био спектакуларан и да је публику одушевљавао.

"Иако је Тсонга играо спектакуларно, против Ђоковићеве константне класе он није пронашао прави рецепт", наводи лист.

Курир истиче да ће у недељу бити одржано "финале снова" на 125. Вимблдону, пошто ће се састати Ђоковић са Рафаелом Надалом.

Ђоковић је, уласком у финале, успео да прекине вишегодишњу владавину својих ривала Роџера Федерера и Рафаела Надала, констатује бечки дневник Кронен цајтунг.

Та два тенисера смењивала су се на врху од 2. фебруара 2004. и сада је Ђоковић коначно успео да преузме трон, наводи лист.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи