Читај ми!

Број један

Први циљ је испуњен, Србија је на Вимблдону добила тениског краља, име му је Новак Ђоковић. Најбољи српски тенисер је у полуфиналу турнира савладао Француза Жо-Вилфрида Тсонгу са 3:1 по сетовима 7:6, 6:2, 6:7, 6:3 и тако свргнуо са тениског трона Рафаела Надала. Нолету остаје да у недељу у финалу испуни још један дечачки сан и освоји овај престижни турнир.

Србија је добила тениског краља, име му је Новак Ђоковић. Најбољи српски тенисер је победом над Жо-Вилфридом Тсонгом у полуфиналу Вимблдона обезбедио прво место на АТП листи. Још само једна победа дели Ђоковића од остварења још једног дечачког сна, освајања Вимблдона.

У мечу који је трајао нешто више од три сата српски тенисер је тријумфовао са 3:1 по сетовима 7:6, 6:2, 6:7, 6:3.

Ноле је лоше почео меч. Већ први гем на свој сервис препустио је Тсонги, који је повео са 1:0. Имао је шансу српски тенисер већ у наредном гему да врати брејк, али Тсонга је успео да спасе једну брејк лопту и поведе са 2:0.

После лошијег увода српски тенисер је без проблема освајао гемове на свој сервис, док је сваким сервисом противника био све ближи брејку. Наредну шансу Ноле је пропустио у осмом гему, када је Тсонга спасао две везане брејк лопте, и освојио гем повевши са 5:3.

Успео је Ноле одмах да смањи на 5:4, а онда је дошао и Тсонгин сервис гем за освајање првог сета. Српски тенисер је одлично почео гем, направивши три везане брејк лопте. Ипак, Француз је у тим тренуцима наштеловао сервис и изједначио на 40:40. После додатне борбе Ђоковић долази до четврте брејк лопте у том гему, коју је успео да искористи и да изједначи резултат на 5:5.

Оба тенисера су освојила наредна два гема на свој сервис тако да је сет требало да се одлучи после тај-брејка. Ту је поново дошла до изражаја психичка снага српског тенисера, који је тај део игре окончао резултатом 7:4 и после 64 минута коначно освојио први сет са 7:6.

Како је завршио први сет Новак је играо и у наставку. Одмах на старту српски тенисер је направио брејк. Ово је само била најава тоталне катастрофе Француза у том делу игре.

Нолету је тада све полазило за руком, а Тсонга ниједном није имао прилику да угрози сигурно вођство другог играча света.

Нови брејк који се догодио у петом гему значио је и вођство Нолета од 4:1, и најаву освајања и другог сета. То се догодило нешто касније, а српски тенисер је после само 28 минута освојио сет са 6:2 и повео са 2:0 на мечу.

Још сет је у тим тренуцима делио српског тенисера од финала Вимблдона и тениског трона и српски тенисер је хтео да га заврши у наредном делу игре.

Тако је и почео. Нови брејк Ђоковић прави већ у трећем гему и долази до вођства од 2:1. Ноле је контролисао сет све до осмог гема, када је одиграо катастрофалан гем сервис, и допустио Тсонги да направи брејк и изједначи на 4:4.

Ипак, српски тенисер при резултату 5:5 поново долази до брејка и вођства од 6:5. Међутим шансу да меч заврши на свој сервис српски тенисер поново није искористио. Поново је Ђоковић одиграо очајан сервис гем, и допустио Тсонги да изједначи на 6:6 и поново одведе овај меч у тај-брејк.

Нова драма виђена је у тај-брејку када су два тенисера наизменично долазили до вођства. Први је прилику да заврши меч имао Новак Ђоковић, који је укупно пропустио две меч лопте. Са друге стране Тсонга је искористио своју трећу сет лопту добио тај-брејк резултатом 11:9 и смањио резултат на 2:1 у мечу.

Невероватан Тсонгин повратак  подсећао је на сличан подвиг који је француски тенисер направио против Федерера два дана раније у четвртфиналу.

Ипак, и овај део игре Ноле започиње освојеним сервис гемом а одмах затим и брејком. Испоставило се да је ово био кључни детаљ у трећем сету. Предност од једног брејка Ђоковић је сачувао до краја сета, који је после 35 минута борбе добио резултатом 6:3.

Последњи поен на мечу означио је и смену на врху АТП листе. Нови број један светског тениса више нису ни Рафаел Надал, ни Роџер Федерер, већ Новак Ђоковић.

Српски тенисер међутим није завршио сав посао на овом турниру. Шансу да испуни дечачки сан Ђоковић ће имати у недељу када ће у финалу Вимблдона имати шансу да освоји овај престижни турнир. Да ли ће му противник бити Рафаел Надал или Енди Мареј, то више није ни битно.