Доктор Родић о Новаковој повреди: Верујем да може да заигра већ на Вимблдону

Физијатар Горан Родић каже за РТС да хируршка интервенција којој је подвргнут Новак Ђоковић спада у слабо инвазивне методе, а да повреда колена коју је задобио у Паризу спада у блаже повреде са добром прогнозом. Истиче да је добро што је захват урађен јако брзо и верује да Ђоковић може да се опорави већ до почетка Вимблдона.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић морао је да се повуче са Ролан Гароса због повреде коју је задобио у дуелу са Аргентинцем Франсиском Серундолом, након чега је у среду подвргнут операцији менискуса десног колена у Паризу.

Физијатар Горан Родић каже за РТС да информације које су доступне о Ђоковићевој повреди нису преопширне и да се чак спекулисало о томе да ли је уопште оперисан или није.

"Дефинитивно јесте урађена интервенција која се зове артроскопија, која спада у слабо инвазивне хируршке методе. У колено се улази кроз две рупице са камером и са одређеним инструментима", објашњава доктор Родић.

Каже да је, према доступним информацијама, Ђоковићу страдао само унутрашњи менискус колена.

"Кажем само, мада није ни то наивно, али у односу на невоље које се могу имати са коленом, спада у блаже повреде и прогностички је најбоље могуће стање", истиче Родић.

Каже да се артроскопија ради већ много година и подсећа да је 1994. италијански фудбалер Франко Барези био први велики спортиста који је тако оперисан, што је тада била велика вест и право чудо.

"Он се повредио на почетку Светског првенства у Америци, а после 23 дана је играо у финалу и одиграо свих 120 минута. То је тада била топ вест", наглашава Родић.

"Претпостављам да је у његовој глави Вимблдон"

Доктор Родић каже да је повреда менискуса најчешћа повреда колена и да у 90 одсто случајева не тражи хируршку интервенцоију.

"Можда није захтевала ни ова Новакова. Међутим, ако је у питању борба са временом, предлог је да се уради хируршки јер је рехабилитација нешто бржа. Иде Нолету у прилог. Претпостављам да је у његовој глави Вимблдон, не само Олимпијске игре. Ја се томе надам. Могуће је, има примера", уверен је Родић.

Каже да нема информација о клиници и лекарима који су оперисали Ђоковића, али наглашава да је Француска позната по ортопедији.

"Не сумњам да је Ноле као најбољи спортиста света био у рукама најбољих", истиче Родић.

"Повреде менискуса врло честе код проклизавања"

Што се тиче узрока повреде, доктор Родић каже да је могло свашта да је изазове, али да је у Паризу проблем била подлога.

"Повреде менискуса су врло честе код проклизавања. Новак је познат као тенисер који много проклизава, али дозирано то ради. Велемајстор је, елегантан и има гипкост, али када проклизава, он је свестан шта очекује од подлоге. Ако је она у једном делу влажна, па после сува или прекривена са више или мање шљаке, на шта се он и пожалио, то је прави мамац за повреде", објашњава Родић.

Напомиње да су се повреде у спорту некада криле и да су неке ствари рађене тајно зато што је свака повреда адут за противнике.

"Они сада знају да је он оперисан, знају да је то урађено и да је релативно ровито. Не би било ненормално да неко, када почне да игра, покуша то да искористи, да га шета по терену, да га тера да више трчи и мења нагло правац кретања", објашњава Родић.

"Одлично је што је захват урађен брзо"

Што се тиче опоравка, доктор Родић каже да је одлично што је захват урађен јако брзо јер није изгубљено време и структуре у колену се нису, како наводи - олењиле.

На питање колико овакве повреде колена имају везе са годинама, доктор Родић каже да у професионалном спорту немају велике.

"Више се ради о прекомерној сили која је деловала на колено него што је менискус остарио. Наравно, када је човек старији, хаба се и могућност кидања је већа. Међутим, 37 година дефинитивно није пуно. Верује да може да заигра већ на Вимблдону", истиче доктор Родић.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару