Србија у новом походу ка "салатари", ослабљени на неугодну Словачку у Краљеву

Дејвис куп састав Србије играће меч квалификација за то такмичење против Словачке у Краљеву 2. и 3. фебруара. Међу "Орловима“ нема Новака Ђоковића и Хамада Међедовића, а Словаци су против Грчке показали да су незгодан ривал.

Србија у новом походу ка "салатари", ослабљени на неугодну Словачку у Краљеву Србија у новом походу ка "салатари", ослабљени на неугодну Словачку у Краљеву

Србија наставља свој пут до новог трофеја Дејвис купа, на који се чека од 2010. године. Почетна станица 2024. je године је у Краљеву, у спортској хали "Ибар“, где ће се суочити са Словачком.

Гледано са ове дистанце, елиминација Србије са изузетно мотивисаним Ђоковићем у полуфиналу Дејвис купа од Италије била је почетна фаза наглог успона Јаника Синера. Риђокоса италијанска звезда у настајању је репрезентативни успех преточио у трофеј на Аустралијан опену.

Кецмановић и Ђере узданице Србије

Новак је објавио да га неће бити на турнирима до почетка марта, Хамада Међедовића мучи прехлада, тако да је селектор Србије Виктор Троицки морао да пронађе новог члана екипе. Ради се о шеснаестогодишњем јуниорском репрезентативцу Огњену Милићу. Ту је стандардна четворка – Душан Лајовић, Миомир Кецмановић, Ласло Ђере и Никола Ћаћић.

Кецмановић је бриљирао током 2023. године. Заиста је одушевио све фанове тениса у Србији својом борбеношћу и великим победама. Редом су падали Норвежанин Андреја Петровић у квалификацијама, па у дублу са Ћаћићем Корејци Нам и Сонг, те Шпанци Давидович-Фокина и Гранољерс. Британца Џека Дрејпера је савладао у четвртфиналу 7:6, 7:6, док је у полуфиналу после преокрета "одувао" Лоренца Мусетија 6:7, 6:2, 6.1.

Нажалост, Ђоковића и њега су надиграли Синер и Сонего у дублу.

Ђере је у кампањи током 2023. уписао три победе из четири дуела, почевши од Норвежанина Виктора Дурасовића у квалификацијама. Наставио је успешно у груној фази против Корејца Квона, па са истим исходом завршио дуел са Шпанцем Албертом Рамосом Вињоласом, а једини пораз је доживео од Чеха Јирија Лехечке, у сусрету репрезентација за првом место у групи.

Лајовић је био половичног учинка на два меча у групној фази. Оправдао је улогу фаворита против Корејца Хонга, па је млада нада чешком тениса Јакуб Меншик против њега уписао први репрезентативци тријумф у каријери.

Задужен за дублове, Никола Ћаћић је бележио победе све до дуела са Чесима. У нокаут фази није учествовао.

Краљевчани ће имати прилику да гледају наше врхунске тенисере први пут од 2018. године, кад је ривал била Индија.

"Већ трећи пут играмо у Краљеву и сећам се да нас је публика носила до тријумфа. Позивам их да нам и ове године помогну против Словачке, да наставимо тријумфалан низ. Словачка је веома неугодан противник", рекао је Троицки на конференцији за медије.

Словаци - АТП листа може да завара

Словачка долази у саставу: Алекс Молчан, Лукаш Клајн, Јозеф Ковалик, Игор Зеленaj и Лукаш Покорни.

Молчан је на 122. месту АТП листе, са врхунцем на 38. месту, а интересантно је да за тренера има чувеног Марјана Вајду. Лукаш Клајн је на 142. месту, а најбољи ранг Јозефа Ковалика било је 80. место 2018. године. Сад је далеко од те позизиције. Лукаш Покорни са 21 годином је ту да попуни списак. Игор Зеленај је ветеран од 41 године задужен за дублове.

Иако АТП листа каже да нема потребе да их се плашимо, Словаци долазе у Србију пуни самопоуздања после елиминације Грчке са све Стефаносом Циципасом у Атини у сусрету Светске групе 1 Дејвис купа. Славили су са 3-1 у укупном скору у септембру прошле године, а чак две победе дошле су управо преко Циципаса.

Молчан је одлично отворио по Словаке тријумфом над Александросом Скориласом. Стефанос Циципас се намучио са Клајном у другом дуелу. После два, наизменичко добијеа, тај-брејка, Клајн је морао да преда Стефаносу меч при заостатку од 4:0 у том тренутку.

Преломну победу Словачкој донео је дубл Клајн-Зеленај над браћом Циципас 2:1, а окршај је затворио Молчан тесном победом 7:6, 4:6, 6:3.
Претходно су их у борби за групну фазу Завршног турнира у Марбељи избацили Холанђани "метлом“ 4-0.

Највећи успех словачког тениса од стицања независности свакако је финале Дејвис купа 2005. године, кад су на свом терену у Братислави поражени од Хрватске 3-2, испустивши историјску прилику.

Дефинитивно ће квалитетнији састав Србије морати да потпуно фокусирано и озбиљно приступи противницима, спремним да нашкоде великим именима. Мечеви крећу 2. фебруара, почевши од сингла, у наредну фазу иде рперезентација са три победе.

Кецмановић отвара, дубл у суботу

Жребом је утврђено да ће први сусрет синглова одиграти Миомир Кецмановић и Лукаш Клајн од 15 часова. Затим на терен излазе Душан Лајовић и Алекс Молчан. 

У суботу од 13 часова биће прво одигран меч у дублу. За Србију ће играти Никола Ћаћић и Миомир Кецмановић, док би за Словачку требало да наступе Јозеф Ковалик и Игор Зеленај.

По завршетку дубл меча биће одиграна два преостала синг дуела. Кецмановић ће прво играти са Молчаном, а потом ће се састати Лајовић и Клајн.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара