Читај ми!

Бубањ за РТС: Ролан Гарос без фаворита, много тога иде Новаку у корист

Некадашњи селекор Дејвис куп репрезентације Србије Горан Бубањ рекао је у Јутарњем програму РТС-а да је овогодишњи Ролан Гарос другачији од претходних пошто неће играти Рафаел Надал, али и да Ђоковић има добру прилику да дође до 23. гренд слем трофеја у сезони.

На овогодишњем Ролан Гаросу, Србија ће имати шесторицу тенисера у главном жребу турнира, а Горан Бубањ за РТС анализирао у каквој се форми налазе српски играчи.

"Ако кренемо од Новака, он има велике амбиције. Форма му је у успону, па чак и пораз од Рунеа може да се гледа позитивно. Добио је сет и пружио много тога на релативно спорој подлози. Што се тиче осталих, фантастичан је успех што се Међедовић квалификовао. Остали имају релативно тешке противнике, нарочито Ђере. Сам гренд слем је увек другачији, игра се на три добијена сета, то су мечеви од два-три сата минимум. Отворене су шансе свима", каже Бубањ.

Овогодишњи Ролан Гарос разликоваће се у односу на претходне у томе што нема изразитог фаворита, сматра Бубањ.

"Раније смо имали Надала и он је увек био фаворит ако дође здрав. Сада имамо Алкараза, који је освојио два турнира на шљаци, али је изгубио један. Новак је сам по себи увек фаворит и још четири-пет играча, међу којима је Медведев, који је коначно освојио један турнир на шљаци. Тако да је овај турнир потпуно отворен по питању фаворита и победника", рекао је некадашњи селектор Дејвис куп репрезентације Србије.

Новак у Паризу тражи своју 23. гренд слем титулу.

"На гренд слему је увек другачији приступ. Игра се сваки други дан, на три добијена сета. Добро је ако имате избалансиран жреб, што значи све јаче и јаче противнике. Новак ће да тражи форму и очекујем да ће кроз турнир да расте. Оно што је битно, што разликује Париз у односу на претходне турнире је брзина подлоге. Бржа је подлога, што њему одговара јер може да одигра краће поене, сервис је значајнији и много тога иде Новаку у корист", сматра Бубањ.

Такмичење у главном жребу почиње у недељу, а Новаков први противник је Александар Ковачевић, амерички тенисер.

"Играч по мери за прво коло. Они су се срели када је Новак играо финале у Њујорку за четврту гренд слем титулу у години. Новак му је чак пришао у теретани, тако да постоји однос који је коректан међу њима. Не верујем да може да угрози Новака, али ће свакако бити добра припрема за даље".

Рафаел Надал неће играти на Ролан Гаросу, вратиће се на терен крајем сезоне, а планира да игра још само следеће сезоне.

"Човек који је освојио турнир 14 пута, то је невероватан подвиг. Он је иначе играо на физику цео живот, па је нормално да је дошло до повреда. У његовим годинама тешко је опоравити се. Сумњам да ће бити спреман за следећу сезону, али лепо би било да завршиу каријеру на турниру, а не у болници", каже Бубањ.

Алкараз је од медија добио Надалову улогу, сматра Бубањ, али Шпанац има својих слабости и није лако доћи до финала и освојити, нарочито што је Новак на том путу.

"Новак, ако освоји овај гренд слем, биће први. Њему је приоритет свакако да освоји гренд слем, а не да буде први. То је нешто што га у оваквој ситуацији, са оваквима Надалом а Федерера више нема, ставља на чело историје светског тениса", каже гост Јутатрњег програма.

Бубањ сматра да би тријумф у Паризу потпуно променио Новакову сезону и да би то поново отворило причу о златном слему.

На турниру ће, поред Новака, учествовати још петорица српских тенисера.

"Мислим да имају шансе сви. Сви су имали светле тренутке ове сезоне, а да ли ће то бити и на овом турниру – не знам. Али, противници су по мери и било би лепо да их видимо и крајем ове недеље, што значи да ће проћи два-три кола", сматра Бубањ.

Бубањ је анализирао и будућност српског тениса, рекавши да је она код мушкараца светла, али да је у женском тенису настала криза после одласка Ане и Јелене.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво