Читај ми!

Краљ Аустралије

Тенис је игра са рекетом и лоптицом где имају два противника и на крају увек победи Ђоковић, овако би требала да изгледа нова дефиниција тениса. Српски тенисер је тријумфовао у јубиларном 100. издању Аустралијан опена над Рафаелом Надалом резултатом 3:2, по сетовима 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5. Тениски трилер трајао скоро шест сати а у њему је виђено најбоље што овај спорт може да понуди.

Ко је гледао филм Роки, где су глумци показивали које су границе људске издржљивости, нису ни слутили да ће им два тениска титана доказати да и ти лимити могу бити пробијени.

Новак Ђоковић и Рафаел Надал су одиграли још један величанствен меч у којем је поново тријумфовао српски тенисер резултатом 3:2, по сетовима 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

До сада смо гледали толико невероватних мечева, али чини се да је оно што је виђено у финалу Аустралијан опена најбоље што тенис може да понуди.

Меч је сервисом отворио Ђоковић, а у неколико уводних минута оба тенисера су освајала своје гемове. Прву крв на мечу је пустио Надал који је у петом гему направио први брејк у петом гему. Шпанац је искористио неколико неизнуђених грешака Ђоковића и повео са 3:2.

Надал је потврдио брејк освојивши наредни гем на свој сервис, али је српски тенисер ту пропустио неколико прилика да одмах узврати брејк Надалу. Ипак Ђоковић је пропуштено надокнадио у осмом гему, када је после неколико пропуштених прилика успео да узврати брејк и врати резултат у егал 4:4.

ипак, концентрације првом рекету света попустила је при резултату 5:5, па је поново допустио Надалу да направи нови брејк и да поведе са 6:5. У наредном гему Шпанац је сервирао за освајање сета. Ђоковић је успео да спаси две везане брејк лопте, али Рафа је искористио трећу прилику и решио први сет у своју корист резултатом 7:5.

Треба поменути да у првом сету сервис није најбоље служио ђоковића који имао само 51 одсто успешности првог сервиса у том делу игре.

Од уводног неуспеха Ђоковић је опоравља већ у другом сету. Српски тенисер осваја без проблема гемове на свој сервис и константно врши притисак на Надалов сервис вребајући шансу за брејк.

После пропуштене прве прилике, Ноле долази до брејка у четврзом сету када долази до предности од 3:1. Чува стечену предност до финиша сета када је имао прилику да при вођству од 5:2, на Надалов сервис заврши посао у другом сету. Српски тенисер је тада пропустио и једну сет лопту коју није искористио.

Уместо да заврши сет, Ђоковић је продужио агонију када је допустио Надала да направи нови брејк и да се тотално врати у меч. Српски тенисер је на свој сервис имао и две сет лопте које је такође пропустио, после чега је Шпанац успео да освоји гем и да смањи на 5:4.

Очекивало се да ће Надал овај меч одвести у тај брејк. Имао је шпански тенисер сервис за тотално изједначење, али оно што је пропустио у претходна два гема, Ђоковић коначно користи на сервис Надала. Другим брејком у сету српски тенисер осваја гем и сет резултатом 6:4, и враћа меч у егал. Треба и овде напоменути да сервис није најбоље ишао Ђоковићу који је у другом сету имао само 59 одсто успешности првог сервиса.

У трећем сету на терену је постојао само један играч. Новак Ђоковић је од самог почетка преузео конце игре у своје руке, побољшао је сервис (овога пута је имао 78 одсто успешности првог сервиса) и господарио је тереном.

Први брејк Ноле је направио ј четвртом гему када је повео са 3:1, а следећи пут одузео је сервис Надалу у осмом гему када је брејком освојио трећи сет са 6:2, и повео на мечу резултататом 2:1.

У четвртом сету виђена је лавовска битка која је решена тек у тај брејку. Оба тенисера су успела да сачувају своје сервисе до самог краја. Најближи брејку био је Ђоковић који је при вођству од 4:3 имао три везане шансе да одузме сервис Надалу.

Шпанац је успео да спасе све то и да продужи битку. И у тај брејку водила се страшна борба, тенисери су се смењивалин у вођству, а више концентрације имао је Надал који је добио тај део игре са 7:5.

Победника је одлучивао пети сет. Оно што је виђено у том делу игре вероватно ће ући у тениске уџбенике. Колико су енергије уложили и колико су зноја оба тенисера оставила на терену вероватно је немогуће утврдити.

Битка у петом сету је више личила на филм Роки, где се боксери ударају до изнемоглости. Овога пута два тениска титана бацила су све што имају и на крају, после пуно обрта, тријумфовао је Новак.

У најнезгоднијем тренутку Рафа је направио брејк и повео са 4:2, Ноле је одмах у наредном гему вратио брејк и поново довео меч у егал.

Кључни моменат десио се у 11 гему, када је Ђоковић успео да направи брејк и дође у шансу да сервира за меч.

Имао је Надал и ту једну брејк прилику да одужи овај маратон, али Ноле је спасао лопту, и на крају са три везана поена завршио овај величанствени дуел.