Читај ми!

Блог

Кад кошарка постане шах

Зашто је пораз од једног поена од Француске најбоље што је могло да се догоди репрезентацији Србије.

Много је лош осећај кад нешто неправедно изгубиш. Део територије, посао који радиш или само једну утакмицу на првенству у кошарци. Свеједно.

Једном, има томе седам година, баш овде у Гранади, данашњи репрезентативац Србије у пецању а тада најталентованији бели центар на свету Дарко Миличић рекао је све што је помислио после таквог пораза. Такође, од европског првака. И један лош осећај заменио је други.

Али светска кошарка (изузимајући НБА) је у кризи баш због таквих ситуација. И због тога што је при крају групне фазе сваког великог такмичења комбинаторика битна као да се уместо са бековима, крилима и центрима игра са пионима, ловцима и краљевима. Свако рачуна, сабира, одузима, а онда и на терену често уместо кошарке игра се шах. Тако су Шпанци прошлог лета одједном неколико минута заборавили да играју кошарку само да би наместили четвртфинале са ослабљеном Србијом и „осветили" се за пораз на Мундијалу у Турској.  

Овог лета шах је почео још пре првенства. Сједињене Америчке Државе и домаћин Шпанија толико квалитетом одскачу од других екипа да се неко уплашио да би се могли срести пре финала, па је цео жреб направљен тако да се то онемогући. Никада ни у једном спорту нису направљене две половине жреба које се апсолутно не дотичу до финала.

Тако је шахистима у репрезентацијама олакшан задатак; половина репрезентација ће настојати да што дуже избегава Американце, а ми смо у половини којој је циљ да се избегну Шпанци. У осмини финала и четвртфиналу. С обзиром на то да смо у групи са Шпанијом, не можемо с њима играти у осмини финала тако да је циљ избећи их у четвртфиналу.

Све претпоставке говоре (мада се у Фиби дешавају свакојака „чуда" у групној фази такмичења) да ће Шпанија да буде прва у групи и да ће да победи четврту екипу из групе у Севиљи у осмини финала. У четвртфиналу жреб јој је наменио победника меча: другопласиране екипе из групе у Севиљи и трећепласиране из наше групе. Дакле, циљ је избећи то треће место које води на Шпанију.

А ми смо овим, минималним поразом од Француске, због победе Бразила над Француском од два поена разлике, већ то урадили. Јер, Србија у среду против Бразила, ако победи са више од једног поена предности, освојиће друго место, а ако изгуби, биће четврта. А обе позиције „избегавају" Шпанију у четвртфиналу.

Свих шест репрезентација, потенцијалних противника у осмини финала и четвртфиналу су репрезентације које не одскачу много од Србије (Хрватска, Аргентина, Грчка, Порторико, Француска, Бразил). Наравно, ни Србија од њих, али против свих шест имали бисмо реалне шансе за пласман међу четири најбоље државе на свету.

А то је био циљ свих циљева пре овог Мундијала.

Наравно, предуслов да уопште заиграмо ову партију шаха јесте да победимо Иран. О поразу не сме ни да се размишља.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара