Читај ми!

Србија против САД за сензацију и кров света

Кошаркаши Србије дошли су на корак до остварења сна на Светском првенству, сребрну медаљу већ су осигурали, а сада им преостаје да у финалу покушају да направе сензацију, савладају САД и постану светски шампиони. Хоће ли нам засијати и златна медаља, видећемо у директном преносу od 20.55 на Првом програму РТС-а.

Изабраници Александра Ђорђевића, у које многи нису веровали, а и пратили су их пехови са повредама, запушили су уста свим критичарима и показали да је Србија, упркос свему, остала земља кошарке.

Објективно гледано, Американци су свакако фаворити у финалу у Мадриду, али нико не може да одузме српским кошаркашима право на наду у чудо.

С друге стране, с обзиром на то да од 2009. године национални тим није освојио медаљу на великом такмичењу, и сам пласман у финале СП и сребрно одличје представљају огроман успех за српску кошарку.

Ни последње године које су у домаћој кошарци више обележавали сукоби, инциденти и препуцавања – нису успеле да обришу глад за победама и љубав ка игри под кошевима међу кошаркашима и навијачима.

Резултат тога је и успех на шампионату у Шпанији, а финале против неприкосновених Американаца представља и неку врсту награде за труд који су претходних месеци уложили селектор Ђорђевић, његов стручни штаб и играчи.

Последњи међусобни дуел на СП Американци и тадашња селекција Југославије одиграли су 2002. године у Индијанополису. Навијачи у Србији и данас памте то четвртфинале у којем су "плави", са расположеним Миланом Гуровићем на челу, елиминисали НБА звезде, а касније дошли и до пете, засад последње, титуле светског шампиона.

Садашњу генерацију предводи Милош Теодосић који би у финалу требало да буде главни адут Србије, а на овом шампионату показао је да игра зрелије него икад раније.

"Част ми је што сам тренер свим овим момцима. Урадили смо велику ствар, али није готово, имамо још један меч. Данашњи дан ћемо искористити за опоравак, да мало смиримо главу. Имамо још велико финале против САД. Већ смо разговарали у свлачионици – ми хоћемо да играмо против Американаца", рекао је селектор Ђорђевић новинарима у Мадриду.

Србија, као наследница бивше државе, има рекордних пет титула светског шампиона, а Американци имају један трофеј мање.

Финале Мундобаскета у Мадриду између Србије и САД игра се у недељу од 21 сат, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару