Читај ми!

Хелени, стари знанци

Србија ће у недељу у осмини финала играти против Грчке. Нема ту много недоумица, противник је и више него добро познат. Путника у четвртфинале одлучиће тим који буде имао више снаге, концентрације, среће... Грчка нам је одувек била неугодан ривал, у дуелима са њима летеле су чак и столице. Подсетимо се неких од најважнијих дуела са Хеленима.

"Орлови" су уочи почетка Мундобаскета поражени од Грчке резултатом 66:64 (13:12, 16:17, 18:20, 19:15) у првом колу турнира у француском граду Поу.

Много дуела одиграле су ове две репрезентације у својој историји. Откако су на кошаркашку сцену Грчке ступили Никос Галис и Панајотис Јанакис, а после њих и Василис Спанулис и Димитрис Дијамантидис, наша селекција одиграла је многе тешке мечеве са нашом православном браћом.

ЗАГРЕБ 1989. – златна медаља

За све љубитеље спорта – вероватно један од најбољих тренутака југословенске кошарке, финална утакмице ЕП у Загребу 1989.

Једна он најславнијих генерација југословенске кошарке у којој су играли Петровић, Дивац, Кукоч и остали победила је репрезентацију Грчке са 98:77 и постала првак Европе. 

На путу до титуле редом су падале Грчка, Бугарска, Француска, Италија, и на крају поново Грчка у финалу. Југословенска репрезентација је своје противнике редом добијала са више од 20 поена разлике, а на старту је Грчка савладана са чак 35.

Југословенски репрезентативац Дражен Петровић био је најкориснији играч турнира (МВП), а најбољи стрелац је био грчки репрезентативац Никос Галис са просечно 35,6 поена по утакмици.

Селектор је тада био Дуда Ивковић, а играли су: Петровић, Дивац, Рађа, Кукоч, Приморац, Даниловић, Чутура, Паспаљ, Здовц, Вранковић, Радовић и Радуловић. 

ГРЧКА 1998. – златна медаља

После распада СФРЈ, СР Југославија је због санкција Уједињених нација пропустила светско такмичење 1994. године у Канади, а онда се вратила 1998. године у Грчкој, и то на мала врата.

"Плави" су били сасвим нови тим, а у Атину су стигли додатно ослабљени. Нису играли Дивац, Даниловић, Ђорђевић, Савић. Југославија је дошла са великим мотивом да после неправедно пропуштеног претходног Мундобаскета докаже да кошарку нисмо заборавили да играмо.

Селектор је био Жељко Обрадовић, који је и пре и касније правио чуда предводећи многе тимове, а боје Југославије бранили су Дејан Бодирога, Владо Шћепановић, Саша Обрадовић, Никола Лончар, Драган Луковски, Мирослав Берић, Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Предраг Дробњак, Никола Булатовић, Дејан Томашевић и Миленко Топић.

На путу до злата падали су редом Порторико, Русија, Јапан, Канада. Затим је уследио пораз од Италијана, из којег су на срећу "плави" извукли добре поуке, а онда су савладали Грке, пред више од 16.000 домаћих навијача, па Аргентину у четвртфиналу.

У полуфиналу опет су за ривала имали домаћина, али овај пут и комплетну гневну публику против себе, али су издржали. У утакмици за инфаркт, у последњем кварталу меча надокнадили су "минус 12", а херој меча био је Дејан Бодирога, рођени победник, са 31 поеном. Грчка је пала после продужетка – 78:73 (57:57), а у финалу је на мегдан екипи Жељка Обрадовића изашла Русија.

Општа туча Срба и Грка на Акрополис купу

Дерби меч на Акрополис купу између Грчке и Србије прекинут је при вођству домаћих од 74:73 због опште туче на терену.

Три минута пре краја инцидент је отпочео крајње безазлено, покушајем Фоциса да постигне тројку, а Теодосић га је у том тренутку фаулирао, овлаш га додирнувши по руци током скока.

Иако је плејмејкер наше националне селекције покушао да објасни ривалу да намере за прекршај није било, Фоцис се унео у лице српском репрезентативцу, одгурнуо му руке, а када је одгурнут у браду, пљунуо је организатора игре репрезентације Србије и тада је све почело да пршти од нестварних сцена.

Умешали су се остали грчки репрезентативци, чак и горостасни Скорцанитис, који је хтео да се разрачуна са својим супарницима. Иако је Теодосић, који му је до овог лета био саиграч, пробао да смири страсти, Скорцанитис је разгртао све пред собом, а онда је Теодосића, који је у међувремену пао, прописно изударао песницама док је овај био на паркету, тик уз рекламе.

Притрчао је тада и капитен Крстић, ударио неколико пута с леђа грчког центра у главу, а када је овај пробао да му узврати – остатак обе екипе пробао је да их раздвоји.

Ни крив ни дужан тада је страдао Бурусис, који није ни играо на овој утакмици, али је Крстићев покушај да столицом удари Скорцанитиса завршио тако што је Бурусису окрвављена глава. 

Грчки медији пренели су информацију да се овај сукоб наставио и у свлачионицама.

Било како било, кошаркашка историја дуела наше две земље је велика. Грци нису екипа које се треба плашити, али никако се не смеју потценити. Иако су на Мундобаскет дошли уз специјалну позивницу Фибе, Хелени су такмичење по групама завршили као први, без пораза. 

Екипу са клупе води одлични стручњак Фотис Кацикарис. Ударне игле на терену биће Ник Калатес, Никос Зизис, Јоанис Бурузис и најновије појачање Хјустон Рокитса – Костас Папаниколау.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару