Француска и Хрватска у екстази, 20 повређених у Паризу

Навијачи Француске и Хрватске у последњим припремама за финале Светског првенства у фудбалу. Французи "офарбали" Ајфелов торањ у боје заставе. Ванредни возови довозе навијаче у Загреб. У Паризу повређено 20 особа.

18.15 – Макрон и Инфантино на стадиону "Лужњики" током финала.

16.45 – Руски председник Владимир Путин састао се у Москви с француским председником Емануелом Макроном и изразио наду да ће Москва и Париз коначно моћи да превазиђу актуелне потешкоће и обнове инструменте сарадње. 

"Гледаћемо вечерас утакмицу", рекао је Путин и изразио уверење да ће утакмица бити интересантна и да ће у њој уживати милиони људи широм света.

Макрон је рекао да је дошао у Москву како би подржао француску репрезентацију у борби за титулу светског првака.

"Волео бих да одам признање вашем тиму који је успео да оствари бриљантне резултате стигавши тако далеко, упркос свим предвиђањима", рекао је Макрон и честитао Путину на "савршеној организацији" такмичења.

"Све је било савршено!", оценио је француски председник.

16.20 – Најмање 20 особа је повређено када су полицајци покушали да зауставе масу навијача да уђу у зону предвиђену за гледање великог финала, јавља Франсинфо. Маса је просто прегазила и баријере и полицијски кордон, при чему је 20 особа повређено.

15.50 – Француски председник Емануел Макрон и његова супруга Брижит гледаће у Москви финале Светског првенства у фудбалу, јавља Тас позивајући се на саопштење француске амабасаде у Москви.

Како је речено из амбасаде за Тас, финале ће са председником гледати и француска министарка спорта Лора Флесел и бивши фудбалер Жан-Пјер Папен.

"Фудбалери Димитри Паје и Лоран Косиелни, који су повређени пре такмичења, такође су део делегације", додаје се у саопштењу.

Руска агенција наводи да се очекује да француски председник стигне у Москву непосредно пре почетка утакмице, а напусти руску престоницу убрзо након утакмице.

15.15 – Амерички произвођач спортске опреме "Најки" већ је направио 20.000 дресова француске репрезентације са две звезде изнад грба. Француска је у историји само једном била првак света.

15.05 – Стадион "Лужњики" спреман је за последњи меч на шампионату.

15.00 – Париска полиција саопштила је да је у потпуности попуњено место на којем ће на великим екранима навијачи гледати велико финале. Раније, француски министар полиције рекао је да се у Паризу очекује око 90.000 навијача.

14.55 – Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић стигла је у Москву и у видео-поруци објављеној на Фејсбуку захвалила се руским навијачима на топлој добродошлици током Светског првенства у фудбалу, позвавши да у финалу између Француске и Хрватске навијају за њену земљу.

"Поздрав руским навијачима! У име хрватских навијача, захваљујем се Русији на топлој добродошлици, ви сте дивни домаћини. Хајде да данас навијамо за Хрватску. Хајде да навијамо заједно", поручила је Грабар-Китаровићева, преноси ТАС.

Наводи се да ће се она пре почетка финала срести са хрватским навијачима, а планиран је и сусрет са председником Русије Владимиром Путином у Кремљу.

14.50 – И Хрвати имају своје виђење како вечерас треба да изгледа Ајфелов торањ. 

14.10 – Ајфелов торањ у Паризу ноћас је био осветљен бојама француске заставе због Дана републике. Натпис "Напред плави" био је посвећен француским фудбалерима, пише Фигаро.

13.40 – Еуфорија влада на улицама Пуле, конобари, туристи, локалци, стари и млади, сви су у дресовима репрезентације Хрватске која данас поподне у Москви игра за наслов светског првака.

Екипа Танјуга наилази на читаве породице обучене, у како кажу, сретне дресове националног тима, продавачице у пекарама, трафикама, супермаркетима, на пијаци, такође су у дресевима хрватске репрезентације и сви су уверени да "ватрени вечерас постају светски прваци".

"Нисам могла да спавам, ми ћемо сигурно вечерас прославити велики успех наше репрезентације. Било би добро када би прославили победу, а и овако смо доста учинили на Светском првенству. Осећам да ће 15. јул постати национални рразник ако Хрватска вечерас победи", прича нам продавачица у трафици у центру Пуле док показује како се "јежи" због великог успеха хрватских фудбалера.

Већина туриста, међу којиима су Јапанци, Холанђани, Немци, Белгијанци, Италијани, такође су обучени у дресове хрватске репрезентације и сваки кафић, ресторан или продавница брзе хране има неко од обележја хрватске репрезентације.

У аутентичном амбијенту пулске Арене, већ од 15 сати окупљаће се навијачи који ће имати прилику да на великом лед зиду да гледају пренос финала Светског првенства у Москви. Очекује се 7.000 људи у пулској арени за време утеакмице.

13.19 – У једној московској кафетерији данас се служи и оваква кафа...

12.29 – Друштво председнику Русије Владимиру Путину у ложи "Лужникија" током данашњег финала правиће председници држава финалиста, Емануел Макрон и Колинда Грабар-Китаровић. Поред њих, ту ће бити и катарски емир, шеик Тамим бин Хамад ал-Тани, чија ће земља бити домаћин наредног Светског првенства 2022. године. Очекује се и долазак палестинског председника Махмуда Абаса, мађарског премијера Виктора Орбана, председника Белорусије Александра Лукашенка, као и лидера Молдавије, Јерменије, Киргистана, Габона и Судана, навео је Кремљ.

11.45 – Немачка је шампион света још свега пар сати, а Матс Хумелс жели да ужива у тим преосталим тренуцима...

11.22 – "Ватрени" у данашње финале са Французима улазе са врло лошом традицијом. Наиме, у пет досадашњих дуела ова два тима "триколори" су славили три пута, а два меча су завршена нерешено уз гол разлику 9:3. Најпознатнији окршај ове две селекције био је онај пре 20 година у полуфиналу Мундијала у Француској '98, који је завршен резултатом 2:1, уз два гола Лилијана Тирама.

10.55 – Што се награда у финалу тиче, победнику ће припасти сјајних 38 милиона долара, док ће поражени у великом финалу инкасирати десет мање - 28 милиона. Белгија је као трећа зарадила 24 милиона, односно два више од Енглеза на четвртом месту.

10.15 – Духовита објава осванула је на Фејсбук страници хрватске прехрамбрене фабрике "Подравка" пред велико финале са "петловима"...

08.55 – Са друге стране, у Паризу се на јавним местима где ће се пратити финални меч очекује око 90.000 навијача, а све догађаје који ће се данас одржати широм Француске (између осталих и чувена трка Тур де Франс) обезбеђиваће око 110.000 полицајаца.

08.15 – Еуфорија због финала и касније дочека хрватских фудбалера тресе ту земљу. Из Хрватских железница известили су да ће у понедељак на дан дочека хрватске репрезентације у Загребу, свим путницима одобрити 50 посто попуста на једносмерна и повратна путовања из било ког града или места до Загреба, преноси ХРТ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару