Далић: Цео свет навија за нас, даћемо све од себе

Последња конференција за новинаре репрезентације Хрватске пред меч финала Светског првенства против Француске. На састанку са представницима седме силе били су селектор Златко Далић и капитен Лука Модрић. Обојица су истакли да знају шта их чека у финалу и да су спремни да обрадују све који навијају за њих.

Селектор Далић је поред осталог рекао да га највише радује што ће му играчи рећи ако нису потпуно спремни. Он је прокоменарисао атмосферу у Хрватској.

"Поносни смо и пресретни кад видимо како хрватски народ слави. Поред свих проблема... Људи су заборавили на све проблеме и ових 25 дана живе поносно и срећно. Толика је еуфорија... Без обзира на то што се догоди сутра (недеља), променили смо Хрватску и биће тамо потрес. Навијачи су нам највећи мотив."

Селектор се осврнуо и на ситуацију са повредама.

"Сутра је финале СП-а и играчи знају што је то, а велика ствар која ме весели је што ће сви наши играчи рећи ако нису спремни. Створили смо такав однос да ће они то сигурно рећи ако нису 100 посто спремни. Ми нисмо инсистирали на тренингу јер ми више немамо што да тренирамо, све смо истренирали, све знамо и потребнији нам је одмор. Имамо неких ситних проблема и надам се да ћемо то решити. Ако и не решимо, нисам забринут, имамо играча који могу да их замене."

Далић је добио питање о односу с играчима. 

"Између нас влада велики респект, ја хоћу с њима да будем пријатељ јер то је једини начин за успех. Ја сам тај који доноси одлуке,али однос је одличан, нема ту места за лоше тонове. Ми смо дошли да направимо резултат, ја њих респектујем, они мене, и наш однос је јако искрен. Ја ниједну одлуку не доносим, а да не разговарам с играчима. Је ли то трајно решење, не знам, видећемо."

Марио Манџукић?

"Где год га ставиш, он ће одиграти одлично. Даје голове, а нама је кључни играч јер је први играч у обрани. Пресрећан сам с њим. Сваки тренер мора имати таквог играча у екипи. Расположен је и све даје за Хрватску."

Хрватска у пет међусобних двобоја није победила Француску.

"Не занима ме статистика, не занима ме против кога играмо. Људи, сутра је финале и дошли смо овде да уживамо у финалу и дамо свој максимум. Ово је време које смо заслужили и хоћемо да уживамо у њему. Цео свет гледа Хрватску и већина навија за Хрватску. Идемо у фајт и бацићемо се на главу."

Прво питање одмах је изненадило Модрића, новинар га је упитао како се носи с хендикепом због висине.

"Никад нисам сумњао у себе, иако други јесу. Увек сам веровао да могу доћи овде где сам данас. Све остало ми је било само додатна мотивација. Показао сам да не треба бити огроман да би играо фудбал", рекао је играч Реала и наставио:

"Прошао сам доста тога у животу, најважније је да се никад не предајеш, верујеш у себе. Има успона и падова, али увек треба веровати у себе. Треба се борити за своје снове, то ме увек водило."

Модрићу су досадила питања око Златне лопте, награде за најбољег фудбалера света за коју је један од фаворита.

"Доста пута сам поновио да сам фокусиран само на успех репрезентације. Драго ти је кад те спомињу у том контексту, али најбитнији је успех репрезентације. Само да ми сутра освојимо Свјетско првенство..."

Да ли си припремио говор за саиграче?

"Шта ћу рећи момцима непосредно пре почетка утакмице? Видећемо шта ће ми доћи сутра, нисам размишљао о томе..."

Колико је Далић заслужан за успех?

"У финалу смо Свјетског првенства. Толики је утицај селектора на све ово што се догађа у репрезентацији. Дошао је у једном тешком тренутку, у тренуцима кад је био упитан пласман на Светско. Вратио нам је веру. Показао нам да смо и даље добри и велики играчи. Донео нам је мир, подигао самопоуздање. Највише нам се свиђа његова искреност и приступ сваком играчу. Пресрећни смо што је ту. Показао је своје вредности као тренер и као особа."
Шведског новинара је занимало хоће ли Хрватска победу посветити Ивану Турини, хрватском голману који је преминуо пре пет година.

"С Иваном сам пуно тога прошао у Динаму, и не само да ћу победу посветити њему, него свима у Хрватској. Имамо прилику да направимо нешто нестварно и наравно да ћемо победу посветити Ивану, као и свима другима."

Зашто је Марио Манџукић толико посебан играч?

"Јако је битан за нас. Његов квалитет као играча је неупитан, али његов карактер и борбеност даје екипи један додатни мотив. Он гура све нас остале. Веома је важан играч за нас. Толико ми је драго што нас је баш његов гол увео у финале. Нека и сутра да један гол."

Модрића је дочекало питање и о посљедњем рату на овом просторима.

"Не волим да се враћам у то време и да причам о рату. Те су нас ствари учиниле јачим, отпорнијим, борбенијим. То је иза нас и треба да гледамо напред."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару