Србија савладала Хрватску

Коначно је савладана и Хрватска у рукомету. У последњем колу Србија данас игра против Чешке у Вршцу. Директан пренос је од 17 и 55 на Другом програму РТС-а.

Мушка репрезентација Србије победила је  у београдском Пиониру селекцију Хрватске са 22:20 (11:9), у утакмици другог кола Купа Нација. 

Велика борба. Обе селекције одиграле максимално ангажовано, на крају славила је наша селекција. То је прва победа Србије над Хрватском откако је наша земља 2006. године стекла самосталност. Репрезентација Србије, савладала је у другом колу „Купа Нација" европског вицешампиона, Хрватску 22:20 (11:9). Меч је преломљен између 44. и 53. минута, серијом 5:1, коју су предводили Момир Илић и Марко Вујин, када су се „Орлови" са 15:15 одлепили на 20:16 и утакмицу мирно привели крају. Код наше репрезентације, поменути двојац је постигао 17 од укупно 22 гола (Илић 9 - Вујин 8), док се код Хрвата Драго Вуковић пет пута уписао у стрелце.

Како се и очекивало, дуел репрезентација Србије и Хрватске, почео је жестоко са обе стране. Српска 6:0 на старту са Манојловићем и Бељанским у средини, показала се као добро решење, али је проблем лежао у нападу, па српски бекови до првог техничког тајм-аута у 15. минуту, постижу само један гол (4:5). До тада је улогу играча утакмице имао Драго Вуковић, леви бек „Каубоја", који је индивидуалним квалитетом решавао чуваре, Тоскића или Вујина (једном, када није дошло до измене одбрана - напад).  Бек Либекеа, постиже четири од пет голова Хрватске у првих 15. минута сусрета.

Решен да му прва бековска постава Илић - Манојловић - Вујин донесе превагу, селектор Веселин Вуковић је у томе имао успеха.  Момир Илић постиже први гол у 16. минуту, па затим још два заредом из седмераца, а онда стижу и два пројектила Марка Вујина за прво вођство после почетних 1:0 - 9:7 за Србију у 24. минуту.  Разлог пада Хрватске, лежао је у чињеници да осим Вуковића, бековска линија са Копљаром и Дувњаком није приказала ништа, а руке су дрхтале и крилима, обичном сигурним, Нинчевићу и Хорвату.  У 17. минуту улази и Ивано Балић, али „рукометни Моцарт", није донео много тога у игри своје екипе.
 
Тек у последњих пар минута, Вуковић меша карте, даје шансу Шешуму и Ненадићу. Хрвати последњи гол постижу на 24:30 преко Бичанића за 9:9, и тада стају, понајвише захваљујући одличном Дарку Станићу на голу Србије. Хвата лоб Хорвата на седмерцу, брани „зицер" Нинчевићу и чува нашу репрезентацију у вођству.  Полувреме завршавају Шешум и Илић головима после правих бековских скок-шутева за 11:9.

Први гол за Србију у другом полувремену постиже Бојан Бељански, који је своју шансу испред Тоскића и Стојковића у потпуности искористио борећи се са најбољима. Домагој Дувњак улази у серију грешака и промашаја, па се Голужа одлучује да напад да тројки Вуковић - Балић - Бунтић, али и то је било далеко од идеалног. Отерала је агресивна српска одбрана хрватске бекове на 10 метара, па су исхитрени шутеви били лак залогај за сјајног Станића, који није опраштао ни „зицере". Разлика у мотивисаности, самим тим и у агилности момака у два табора, била је очигледна. Но, одбрана је и даље како-тако функционисала код Хрвата , па Зрнић и Нинчевић „контрају" за 13:13.

Последње изједначење смо видели у 44.минуту, 15:15, што се поклопило и са променом, коју је Голужа извршио у одбрани. На 6:0 Хрвата са Мусом и Гојуном, распуцали су се Момир Илић и Марко Вујин. На стрељани је био Венио Лосерт. Најубојитији двојац српске репрезентације, постиже до краја свих седам голова за „Орлове" и практично решава меч. Вујин „буши" Лосерта три пута заредом, па после паузе, додаје још два гола, за великих 20:16 у 53. минуту. Буди се и публика у "Пиониру", која је препознала моменат, када треба помоћи репрезентацији.

Доказ да је изгубио битку на „црти", Игор Вори добија у 54. минуту, када се по први пут уписао у стрелце. Дувњак даје наду на 20:18 минут касније, али одмах затим после продора Николе Манојловића, Гојун мора на „хлађење", а капитен Илић постиже гол за 21:18, који умногоме решава ствари.  Бунтић смањује и донекле поправља блед утисак, који је оставио, а Момир Илић, још једним пројектилом на 57:10 практично решава причу око победника.

Хала „Пионир"

Гледалаца - 3000
Судије: Володков и Зотин

Србија: Шешум 1, Вујин 8, Никчевић, Ђукић 1, Тоскић, Станић 14 одбрана, Илић 8(2), Милић, Стојковић, Манојловић, Рнић, Митровић, Ненадић, Павић, Павић, Бељански 3, Марјановић

Хрватска: Шего две одбране, Марић 1, Балић 1, Дувњак 2, Муса, Зрнић 4(1), Копљар, Вори 1, Гојун, Лосерт 4 одбране, Хорват 1, Вуковић 5, Батиновић, Бичанић 1, Бунтић 2, Нинчевић 2

Играч утакмице:
Марко Вујин (Србија)
КРЕТАЊЕ РЕЗУЛТАТА:  1:0 (4.) 2:4 (10.) 4:6 (16.) 8:7 (22.) 9:9 (25.) 13:10 (36.) 13:13 (39.) 15:15 (44.) 18:16 (49.) 20:16 (53.) 21:19 (57.)

Селекција Србије ће сутра у последњем, трећем колу у Вршцу играти против репрезентације Чешке. Тај дуел игра се у хали Миленијум од 18 сати. Директан пренос је на нашем Другом програму. Изабраници Веселина Вуковића у првом колу су у Нишу изгубили од Мађарске.

Вуковић: Пробудио нас је шамар од Мађарске

Селектор рукометне репрезентације Србије Веселин Вуковић изјавио је вечерас да је пораз од Мађарске позитивно утицао на играче да се боре и пруже максимум против Хрватске на Купу Нација.

"Доживели смо шамар у Нишу против Мађара и те ноћи смо остали до пет сати ујутру и разговарали о промени приступа према репрезентативном дресу. Данас је била друга слика, није било недисциплине, а неки рукометаши који немају прилике да играју, вечерас су се трудили. Видећемо докле ће нас то држати", рекао је Вуковић после победе над Хрватском од 22:20 у другом колу Купа Нација у Београду.

Вуковић је додао да се публика у право време пробудила и пружила подршку домаћем тиму. "Подршку смо добили када је било најпотребније. Биће тешко, очекивања су велика, посебно јер смо домаћини ЕП. У овом тренутку Мађари су најспремнији, јер се добро познају и играју у два клуба, Сегеду и Веспрему, рекао је Вуковић.

Репрезентативац Србије Момир Илић рекао је да је знао да национални тим ниће поновити партију из Ниша.

"Знали смо да ћемо бити максимално мотивисани и сконцентрисани. Пало је мало голова за модерни рукомет, али одбране су биле на нивоу. Драго ми је да су млађи играчи, који не добијају често шансу, вечерас играли и оставили добар утисак. Ова победа нам много значи за подизање самопоуздања како би спремни дочекали ЕП наредне године, рекао је Илић.

Један од јунака победе против Хрватске голман Дарко Станић рекао је да наш тим играо на резултат и да је то био кључ победе.

"За нас је ЕП почело, тако смо и играли вечерас и тако би требало убудуће да играмо - такмичарски, на резултат и без умирања у лепоти игре. Презадовољан сам победом, играли смо добро у одбрани и гинули за сваку лопту. Забележили смо вазну победу, а сваки трујумф против Хрвата има спечифичан значај", додао је он.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару