"Орлови" спремни за Алжир

У четвртак у Шведској почиње 22. шампионат света за рукометаше на којем ће се до 30. јануара такмичити 24 најбоље репрезентације међу којима је и Србија, други пут узастопно под тим именом. Србија ће играти у Ц групи у Малмеу са Данском, Хрватском, Румунијом, Алжиром и Аустралијом.

Након дебакла на Европском првенству у Аустрији прошле године, српски рукометаши и стручни штаб државног тима делују прилично умерено уочи планетарне смотре, а осим великог респекта према ривалима и обећања да ће пружити максимум, мало шта су спомињали у изјавама пред пут у Шведску.

Селектор Веселин Вуковић, који је летос прихватио незахвалну функцију шефа стручног штаба "белих орлова", већ на почетку мандата имао је веома тежак задатак - бараж мечеве са селекцијом Чешке.

Иако су Чеси важили за благе фаворите, Вуковићеви изабраници успели су да их елиминишу и одрже континуитет учешћа на великим такмичењима.

Вуковић је током припрема истицао да наш државни тим има квалитет, али га посебно брине податак да српски репрезентативци у клубовима не играју пуно у одбрани.

Припремни период и контролне утакмице показали су да је селекција Србије на много вишем нивоу него пре годину дана и да су промене које унео Вуковић користиле тиму.

Србија ће у првој фази играти у Ц групи, у Малмеу и Лунду, а ривали ће јој бити селекције Хрватске, Данске, Румуније, Алжира и Аустралије.

Изузев бројних оцена да би елиминација већ на старту Шампионата представљала нови дебакл за наш рукомет и да Србија има реалне шансе да се нађе међу прве три екипе у групи и пласира се у другу фазу такмичења, мало ко се бави крајњим дометом репрезентације на Светском првенству.

Светски и европски вицепрваци Хрвати после дужег времена одлазе на велико такмичење са несигурношћу, будући да су се на одлазак селектора Лина Червара надовезале бројне повреде првотимаца, па је велико питање колико састав "шаховничара" може у Шведској.

Са повредама важних играча уочи старта Првенства суочава се и селектор Данаца Улрих Вилбек, који има компактну екипу и нада се да још једном може да направи добар резултат.

Као могуће изненађење у Ц групи многи спомињу селекцију Румуније. Наши источни суседи после неколико деценија желе да се врате у светски врх и не крију високе амбиције, али резултати у припремном периоду нису баш на нивоу очекивања.

Репрезентације Алжира и Аустралије могу да начине неко изненађење и "помрсе рачуне" фаворитима, али је пласман међу прве три екипе у групи за њих "превелики залогај".

Уколико преброде другу фазу, репрезентативци Србије ће у наставку такмичења одмерити снаге са екипама из Д групе, у којој се налазе Шведска, Пољска, Јужна Кореја, Словачка, Аргентина и Чиле.

Швеђани одавно најављују да ће нова генерација њихових најбољих рукометаша урадити све не би ли се нашла на победничком постољу. Домаћи терен, ватрени навијачи и дугогодишњи заједнички рад главни су адути "три круне" на Мондијалу.

Група у којој се налазе Швеђани није нарочито тешка пошто осим Пољака, који су у последње четири године редовно или на победничком постољу или веома близу освајања одличја, неће имати достојних ривала.

Традиционално најјача азијска селекција Јужна Кореја  и Аргентина играју по правилу прилично непредвидиво на великим такмичењима, па се чини да ће то бити случај и у Шведској. Велика непознаница је репрезентација Словачке, као и потпуни аутсајдер Чиле, коме је припала част да сутра од 20.15 часова у дворани "Скандинавијум" у Гетеборгу сусретом са селекцијом домаћина отвори Мундијал.

Вероватно по квалитету најуједначенија је А група у којој се налазе чак три рукометне велесиле - светски, олимпијски и европски првак Француска, увек неугодна Шпанија и некада најбољи тим на планети Немачка.

Чини се да остала три учесника надметања у Кристијанштаду и Лунду (Египат, Тунис и Бахреин) немају велике шансе да угрозе европски трио.

Французи у овом тренутку делују непобедиво. Атлетски супериорна екипа у којој се већ годинама зна сваки детаљ у одлично постављеном систему није на претходним такмичењима имала достојног ривала изузев Хрватске, са којом је одиграла неколико изузетно узбудљивих дуела, али је увек тријуфмовала.

Шпанија се, без обзира на тренутни квалитет, увек налази у кругу фаворита за освајање медаље. Стручњаци тврде да се на "црвену фурију" увек мора озбиљно рачунати у борбама за високи пласман иако резултати са последњих великих такмичења нису баш за похвалу.

Немачка никако да се врати у светски врх. Тријумф на домаћем терену 2007. године била је "лабудова песма" веома трофејне генерације "панцера", а Немци се уздају да селектор Хајнер Бранд има рецепт да их поново доведе до одличја.

Египат и Тунис знали су да претходних година начине пријатна изненађења, а једини прави аутсајдер у овој групи је селекција Бахреина.

У Б групи у Норчепингу и Линчепингу нема изразитог фаворита. Састав Исланда чине ветерани који и даље освајањем медаља и добром играма "пркосе годинама", а главни конкуренти за лидерску позицију у групи биће им репрезентације Норвешке и Мађарске.

У овој групи, осим слабашног Јапана, налазе се још две селекције са којима Србија има лоша искуства са претходна два такмичења - Бразил и Аустрија.

Након прве фазе на Шампионату света у Шведској по три најбоље репрезентације из сваке групе пласираће се у разигравање. Тимови из А и Б групе играће у Јенчепингу, а екипе из Ц и Д групе у Малмеу и Лунду. Прва два тима из обе групе пласираће се у полуфинале.

Завршне борбе на Мундијалу заказане су за 28. и 30. јануар у Кристијанштаду и Малмеу.

Репрезентација Србије почиње такмичење на Светском првенству у Шведској, у петак, 14. јануара, када се у 20.45 састаје са Алжиром.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи