Читај ми!

Почиње Европско првенство у рукомету - Србија у походу на трећу медаљу

Европско рукометно првенство у Немачкој почиње данас и трајаће до 28. јануара. Репрезентација Србије налази се у групи Ц и у прелиминарној фази шампионата играће против Исланда, Мађарске и Црне Горе.

Почиње Европско првенство у рукомету - Србија у походу на трећу медаљу Почиње Европско првенство у рукомету - Србија у походу на трећу медаљу

Утакмице рукометног првенства Европе биће одигране у шест дворана које се налазе у истом броју градова Немачке. На првенству ће учествовати 24 репрезентације. Финале ће бити одржано у Ланксес арени у Келну.

Репрезентације су распоређене у шест група, а градови домаћини су Дизелдорф, Келн, Берлин, Хамбург, Манхајм и Минхен у коме ће боравити селекција Србије.

Систем такмичења на 16. шампионату Европе сачињен је из три фазе - премилинарне, главне и завршне. По две првопласиране селекције у прелиминарној рунди из група А, Б и Ц пласираће се у главну рунду и биће смештене у Прву групу, док ће тимови из Д, Е и Ф група сачинити Другу групу главне рунде.

Касније ће по две најбоље селекције чинити полуфиналне парове, док ће трећепласиране селекције одмерити снаге за пето место на турниру. 

Титулу брани репрезентација Шведске, а дебитанти на такмичењу су Фарска Острва, Грчка и Грузија.

Турнир ће званично бити отворен утакмицом Француске и Северне Македоније у Берлину у 18.45, али ће се прави спектакл одиграти у Диселдорфу на Меркур Шпил арени пред нешто више од 50.000 навијача у 20.45 када ће домаћин Немачка играти против Швајцарске. Уједно ће на овој утакмици бити оборен претходни рекорд постављен на дуелу Рајн Некар-Ловена и ХСВ Хамбурга када је било присутно 44.189 навијача.

Србија у покушају да освоји трећу медаљу

Селектор Тони Ђерона определио се за следећих 18 играча који ће представљати Србију на првенству Европе:

Голмани: Дејан Милосављев и Владимир Цупара;

Лева крила: Немања Илић и Вања Илић;

Десна крила: Богдан Радивојевић и Вукашин Воркапић;

Пивотмени: Мијајло Марсенић и Драган Пешмалбек;

Бекови: Лазар Kукућ, Илија Абутовић, Марко Милосављевић, Петар Ђорђић, Урош Борзаш, Милош Kос, Миљан Пушица, Милош Орбовић, Предраг Вејин, Урош Kојадиновић.

Репрезентација Србије до сада је два пута освајала медаље на европским првенствима, 1996. године као Југославија - бронзану медаљу, и 2012. године сребро у Београду, што је уједно и последње одличје српског репрезентативног рукомета.

"Орлови" су одлично одиграли квалификациони циклус, остварили су пет тријумфа и један пораз. Србија је по два пута била боља од Словачке и Финске, а са Норвежанима је успех био половичан.

На припремном турниру у Шпанији, тим предвођен селктором Тонијем Ђероном претрпео је два пораза, од домаћина и Пољске, а савладао је Словачку.

Први дуел на првенству Европе Србија ће одиграти против селекције Исланда, 12. јануара од 18.00, затим је очекује дуел против Мађарске, 14. јануара од 20.30 и за крај прве групне фазе меч против Црне Горе, 16. јануара од 18.00.

Исланд - на голу председнички кандидат у кратким рукавима, чврста бековска линија и жеља за повратком међу европском елитом

Исланд је у квафиликацијама за првенство Европе имао исти скор као и Србија, али је због претходних резултата на великим такмичењима нашао место у првом шеширу уочи жреба.

Острвска земља је 2008. освојеним сребром на Олимпијским играма у Пекингу направила највећи успех у историји репрезентативног рукомета. Осим тога, Исланд има и европску бронзу из Аустрије 2010, али их након тог турнира није било на победничким постољима.

Међутим, генерација предвођена младим Гислијем Торгејром Кристјансоном (24) жељна је повратка међу европском елитом. Бековска линија Исланда делује импресивно, због раскошног рукометног знања и искуства Омара Ингија Магнусона - десни бек и Арона Палмарсона - леви бек.

На голу је времешни Бјергвин Пал Густавсон (38) који је већ 18 година репрезентативац. Густавсон је необична појава у свету рукомета, због тога што је на голу увек у мајици кратких рукава, а недавно је привукао пажњу светских медија јер је истакао да би желео да се кандидује на јунским изборима за председника земље.

Некадашњи селектор Исланда Гудмунд Гудмундсон успоставио је чврст систем одбране по коме је ова репрезентација позната. Агресивна одбрана у најчешћој формацији 6:0 или са ефикасном двоструком маркацијом бекова доносила је резултат брзе игре, а потом и голове из транзиције.

Гудмундсон је фебруара прошле године поднео оставку након петогодишњег мандата на месту селектора националног тима Исланда, а њега је наследио Снори Стејн Гудјонсон, некадашњи репрезентативац. Извесно је да ће победник утакмице између Србије и Исланда зависити од игре у одбрани.

Исланд ће имати и велику подршку навијача, у дворани која прима 11.000 људи у Минхену, Исланђана ће бити чак 4.000 по утакмици.

Шпанска школа рукомета у Мађарској

Екипу Мађарске са селекторског места предводи Шпанац Чема Родригез који је на ту функцију 2022. године стигао са места асистента у тиму. Родригез је дебитантски наступ на великим такмичењима са Мађарском имао претходне године на првенству света где су његови изабраници завршили међу осам најбољих тимова.

Мађарска никада није успела да се домогне медаље на Европском првенству, а најбољи резултат забележили су 1986. године - сребро на Светском првенству.

Селекција Мађарске стигла је у групу Ц из другог шешира, а претходно је у квалификацијама имала исти скор као Србија и Исланд. Мађари су поражени у последњем колу од Грузије.

Екипу Мађарске чини велики број рукометаша који наступа у домаћој лиги, али је предводник тима Доминик Мате, играч Пари Сен Жермена, интелигентан и снажан десни бек.

Црна Гора неугодан и непредвидив противник

Рукометна репрезентација Црне Горе играће седми пут континентални шампионат. Најбољи резултат остварили су 2022. заузевши 11. позицију у коначном пласману тимова.

Екипа Црне Горе квалификациони циклус окончала је на трећем месту седме групе и захвљујући најбољем учинку од свих трећепласираних селекција стигла је на шампионат Европе.

Један од лидера тима је Бранко Вујовић, некада перспективни играч тренутно брани боје бундеслигаша Хановера.

Вујовић игра на позицији десног бека и краси га одличан шут са дистанце.

Екипа Црне Горе слови за неугодног ривала, а са клупе је предводи Владимир Шола, некадашњи рукометни голман.

Састави група: 

Група А: 

1. Немачка
2. Француска 
3. Северна Македонија 
4. Швајцарска 

Група Б: 

1. Аустрија
2. Хрватска 
3. Шпанија 
4. Румунија

Група Ц: 

1. Србија 
2. Исланд
3. Мађарска
4. Црна Гора

Група Д: 

1. Норвешка 
2. Пољска 
3. Словенија
4. Фарска Острва

Група Е: 

1. Босна и Херцеговина
2. Грузија
3. Холандија
4. Шведска

Група Ф: 

1. Чешка 
2. Данска 
3. Грчка 
4. Португалија

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара