Читај ми!

Хрвати најављују одлучујући меч: Србија је јака, али наше девојке су "краљице шока"!

Женска рукометна репрезентација Хрватске први пут се од 2010. године пласирала у другу фазу Европског првенства, после сјајних наступа у Данској. Хрватице су на старту направиле изненађење савладавши Мађарску, а онда бајку продужиле тријумфом над светским првакињама – селекцијом Холандије. Сада их очекује дуел са Србијом, који ће за наше девојке бити "бити или не бити".

Србија и Хрватска састају се у одлучујућем мечу од 18.15, уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а атмосфера код наших западних комшија близу је усијања.

Медији наводе да су девојкама, које су без много помпе испраћене на континентално такмичење, апетити порасли и да се сада "не игра за пласман даље, већ за бодове који се преносе у наредну фазу", као и да "ни полуфинале није немогуће" уколико се оствари победа.

Портал Индекс је детаљно анализирао наш тим, где је као највећи квалитет истакао голмане Јовану Рисовић и Катарину Томашевић, подсећајући да укупно имају 26 одбрана, као и Кристину Лишчевић и Катарину Крпеж-Шлезак, за коју подвлаче да је била најбољи стрелац претходног Европског првенства.

"У Данску је стигла након дуже паузе (због прилагођавања на игру у Ростову), па можда није на врхунском нивоу, али никако не сме олако да се схвати", упозорава Индекс.

Дражен Пиневић са Јутарњег подсећа да националном тиму "сада аплаудира цела Хрватска, а да су сви од њега дигли руке и да девојке пре месец дана нису могле да тренирају јер је Дом спортова био заузет".

Подсећа да "ватрени" имају велику и богату рукометну историју, посебно у мушкој селекцији, али да је тренер Ненад Шоштарић, упркос пеховима, женску селекцију довео до могућности да учини исто.

"Ово је резултат дугогодишњег стварања на темељу поверења које је Шоштарић коначно добио без упитника и доказао какао се дословно ни из чега ради нешто. Када је дошао 2017, након што смо испали са СП од Словеније, прво је утврдио кога жели, а кога не и у томе је истрајао. Зато данас имамо тим у којем нема тутора и оних који боље знају о томе. То је највећа победа", пише Пиневић и додаје:

"Дакле, овај тим је без иједне рукометашице Подравке што се никад у историји хрватског женског рукомета није догодило. И то нешто говори, као што говори да су ту могле бити и Главан и Капитановић и Милосављевић и Милошевић и Задравец и Карловчан и Габриела Бешен, да више Пенезић, Грубишић, Ждерић или Плетискосић и не спомињемо. Но, добро, нема савршених прича, осим оних које они који стварају такву не желе створити."

Хрватска је против Србије играла три пута на великим такмичењима и само једном победила. Хрватице се са много лепшим успоменама сећају квалификационих утакмица у Мађарској 1996, када су два пута тријумфовале над Српкињама (30:18 и 22:17) и обезбедиле пласман на Еуро, такође у Данској.

У истој земљи су последњи пут прошле групну фазу, било је то у Орхусу 2010, па се и сада надају истом сценарију.

Медији су их, због свега наведеног, прозвали "хитом првенства" и не очекују ништа мање од великох успеха против великих ривала. Портал 24sata.hr истиче да је некада јануар био месец женског рукомета, а да је то сада и децембар, додајући да у екипи има будућих тренера, економисткиња, психолошкиња, певачица, бивших гимнастичарки, таеквондисткиња...

Европска рукометна федерација (ЕХФ) наденула им је надимак "краљице шока", а најбољи стрелац Лариса Калаус верује да су девојке заслужиле сву пажњу коју имају.

"Наш надимак 'краљице шока', који нам је наденуо ЕХФ, све говори. Медији су почели да нас прате, што значи да људи сада верују у нас, упркос томе што годинама нисмо оствариле добар резултат", истиче Лариса Калаус.

Ипак, селектор Шоштарић позива на велики опрез против, како каже, изузетно јаке репрезентације Србије.

"Сада морамо задржати концентрацију да бисмо покушали и више. Србија је јак противник, шеста на свету на првенству на којем нас, нажалост, није било. Имају својих проблема, кратки су у неким стварима, но довољно су искусне и оне и њихов селектор Обрадовић, да се поставе врхунски, што су само доказале у финишу меча са Холандијом, без Андрее Лекић", закључује каже Шоштарић.

Директан пренос утакмица Србија – Хрватска је на Првом програму РТС-а, стрим је на РТС Планети (само за кориснике из Србије), а ток меча и промене резултата можете пратити на нашем порталу.

среда, 31. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару