Поједини фаворити без друге фазе ЕП, успон запостављених екипа

Нови формат Европског првенства у рукомету донео је многа изненађења. Од 24 репрезентације остала је половина која ће се борити за титулу шампиона старог континента. Међу њима неће бити олимпијски и светски шампион Данска, моћна Француска, искусна Северна Македонија, као ни Србија.

Спорт се воли због непредвидивости и узбуђења које носи, а то је виђено на Европском првенству у рукомету. Поједини фаворити су прерано испали, док су екипе којима није поклоњено довољно пажње избиле на чело својих група. На основу приказаног у првој рунди, друга фаза ће бити још узбудљивија.

Групу 1 у главној фази формирају по две првопласиране екипа из група А, Б и Ц.

Група А је болна тема за српску публику, јер је Србија завршила такмичење као "фењераш" без иједног бода. Хрватска је оправдала свој статус у свету рукомета и "прошетала" се групом.

Белорусија је игру заснивала на сарадњи са пивотменима, за шта Црна Гора и Србија нису имале адекватно решење у одбрани, што је било довољно за пролазак у наредну рунду.

У Групи Б је Аустрија, један од три домаћина шампионата, неочекивано лако савладала све противнике и остварила максималан учинак. Кључни играч Аустрије је Микола Билик, који је најбољи стрелац досадашњег дела првенства са 28 голова. Чеси желе да докажу да 6. место на претходном првенству није случајност, па су након пораза од Аустрије савладали Северну Македонију и Украјину за пролаз даље.

Актуелни шампион Шпанија је један од фаворита за злато, па је услед тога демонстрирала силу у Групи Ц – сваки играч је постигао погодак, па чак и голмани. Немачка је победила аутсајдере Холандију и Летонију, али је тежак пораз од Шпаније пољуљао уверење рукометне јавности да ће Немачка далеко догурати.

У Групи 2 играће најбољих шест екипа из група Д, Е и Ф.

Једно од највећих изненађења је Португал, који се након 14 година квалификовао на Европско првенство и одмах савладао фаворита Француску и БиХ. Ипак, вицешампион света Норвешка, предвођена бековима Сандером Сагосеном и Магнусом Јендалом, била је прејака за сва три национална тима у Групи Д и пред домаћим навијачима приказала квалитет скандинавског рукомета.

Француској је ово најгори пласман на Европским првенствима, а уједно и најгори на великим такмичењима (Европско првенство, Светско првенство и Олимпијске игре) још од 1978. године и Светског првенства у Данској, када су завршили на 16. месту.

За Групу Е се није постављало питање ко ће бити први, већ ко ће уз Данску проћи у други круг. Међутим, након густог пораза од Исланда и ремија са Мађарском, Данску су управо те екипе заобишле и оставиле без друге фазе. Главни адут у игри Мађарске на свим мечевима био је голман Роланд Миклер, поготово у победи над Исландом, када је обезбеђено прво место.

Поставља се питање докле може да догура екипа која се ослања на учинак чувара мреже.

Словенија је "процветала" под вођством шведског стручњака Љубомира Врањеша и уписала све три победе у Групи Ф. Искуство из Бундеслиге, како тренера, тако и играча, дошло је до изражаја и створена је добра подлога за освајање медаље. Чак ни актуелни вицешампион Европе и трећи домаћин првенства Шведска није могла да им помрси рачуне. Шведска је преко бекова постигла половину голова, што значи да ће и у наставку Ким Егдал ду Риц и Џим Готфридсон мучити одбране противника на путу ка новој медаљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару